Старије жене спавају мирније

Истраживање спроведено у Холандији указује да жене старије од 60 година дуже спавају од мушкараца истe старости. Такође, мушкарци се чешће буде ноћу.

Старије жене у просеку спавају боље од мушкараца, иако се више жале на проблеме са сном, закључак је холандске студије обављене у Медицинском центру Еразмо, у Ротердаму.

Холандски тим, којим је руководио др Хенинг Тимејер, дошао је до овог закључка на узорку од 956 мушкараца и жена, старости од 59 до 97 година, који су током шест узастопних дана водили дневник у којем су процењивали колико су претходне ноћи спавали и колико им је требало да заспе, преноси Ројтерс.

Учесници у истраживању су, међутим, током тих ноћи на чланку руке носили и уређај, под именом актиграф, који је регистровао колико дуго су се мирно одмарали, а колико су се превртали у постељу или на други начин кретали.

Мушкарци су у просеку тврдили како су ноћу спавали седам сати, а жене да су спавале шест сати и четрдесет пет минута. Мушкарци су такође процењивали да им је у просеку било потребно 20 минута да се успавају, док су жене процењивале да им је требало пола сата.

Према резултатима с актиграфа, међутим, мушкарци су у просеку спавали испод шест и по сати, а жене петнаест минута дуже. Мушкарци су се такође чешће будили током ноћи.

Слабији квалитет мушког спавања само делимично може да се припише чињеници да су пили двоструко више алкохолних пића него жене, истичу холандски стручњаци.

Старији људи у принципу мање спавају од млађих и сан им је лакши, али то не значи да свима прети несаница и да су у питању некакве драматичне промене, наглашавају они.

Тим из Ротердама напомиње да за слабији ноћни сан може да се криви и то што многе старије особе лежу врло рано и што мало одремају и током дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара