Нова нада уз матичне ћелије

Око 75 тежих обољења моћи ће да се лечи у будућности применом матичних ћелија узетих из пупчаника након порођаја. Терапија ће највише одговарати особи која је тада рођена, али може да помогне и особама са којима је у крвном сродству.

Лаким и безболним поступком, из пупчане врпце, непосредно после порођаја, могу се узети матичне ћелије, вишеструко корисне за будуће здравље новорођенчета.

Тим ћелијама, које се чувају у специјалним банкама у иностранству, у будућности ће моћи да се лечи 75 тежих обољења тад рођеног детета.

Приликом издвајања матичних ћелија не додирују се ни мајка ни беба, ћелије се замрзавају, а у будућој потенцијалној терапији највише ће одговарати особи која је рођена, али и њеној браћи и сестрама пошто је могућност поклапања 50 одсто.

Породилишта у шест градова у Србији омогућила су женама узимање матичних ћелија из пупчане врпце непосредно после порођаја.

У Београду се 7. октобра у Организацији Института за генетику одржава Округли сто "Генске терапије-терапија матичним ћелијама, поглед у будућност", којем ће присуствовати водећи стручњаци те области из земље и иностранства.

Стручњак за матичне ћелије и гинеколог Мима Фазлагић рекла је агенцији Бета да је до сад то урадило неколико стотина жена у породилиштаима у Београду, Новом Саду, Смедеревској Паланци, Јагодини, Вршцу и Ужицу.

"Те болнице су добиле дозволу Министарства здравља да се баве узимањем ћелија из пупчаника, што значи да имају обучен кадар да спроведе тај поступак, да се обави транспорт, замрзавање и друго", објаснила је др Фазлагић.

За наредну годину планирано је отварање јавне банке у Србији у којој би се чувале матичне ћелије и користиле по потреби, попут крви.

"Приватне банке чувају матичне ћелије искључиво за особу чије су, а јавне узимају према потребама од расположивих", објаснила је др Фазлагић.

Према њеним речима, у Србији је повећано интересовање за чување тих ћелија, а поступак се спроводи током последње три године.

Чување матичних ћелија није временски ограничено. Прватне клинике у иностранству најчешће наплаћују око 1.800 евра за двадесет година чувања ћелија.

"Плаћа се пошто се поступак успешно спроведе и ћелије замрзну", истакла је лекарка Фазлагић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво