Читај ми!

У Азербејџану нафтом лече 70 болести

У Азербејџану, који је пребогат енергентима - пре свега нафтом и гасом - новина у туристичкој понуди је специјални третман у црном злату у бањама. У граду Нафталану први пут је примењено такво лечење.

Ово је здравствени центар Нафталан у престоници Азербејџана Бакуу. Иако изгледа неугледно - ходници су слабо осветљени, намештај је похабан, посетиоци могу да се купају у сировој нафти.

Лекари тврде да традиција таквог купања из медицинских разлога датира још из 8. века, а руски научници су доказали терапеутска дејства. Сирова нафта уништава све врсте бактерија, вируса, гљивица и лечи неплодност. Лекар Хашим Хашимов из тог центра каже да такав третман може излечити чак 70 болести.

„Састав течности је јединствен, она је чиста. У себи нема ништа прљаво. Осим тога има терапеутска својства“, каже Хашим Хашимов.

Клијенти су различити - од знатижељних туриста до локалног становништва које се нада излечењу. Заинтересовани за тај медицински експеримент најпре бораве у кади са густом, црном течношћу десетак минута.

После брисања одлазе на неколико туширања како би се уклонили остаци нафте са коже. Један аустралијски туриста каже да га је привукао чланак о том медицинском третману који је прочитао преко интернета.

Почетна нервоза је нестала чим је ушао у каду. Иако се тврди да сирова нафта садржи нафталин хидрокарбон који може бити канцероген, Аустралијанац није био забринут за своје здравље.

„Осећам се веома добро. Ово је одлично искуство. Температура у кади је нормална. Течност је попут чоколаде, подсећа ме на чоколадне фонтане у тржним центрима. Топло је, ништа не боли и нема непријатан мирис“, истакао је Себ Смит, аустралијски туриста.

Доктор Хашимов каже да је сирова нафта веома скупа па се на клиници штеди. Само један део црног злата се одбаци, а остатак се чува. Азербејџан који је све привлачнији туристима сада има и креативни приступ луксузу са специјалним бањама у којима се клијенти охрабрују да пливају у сировој нафти.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи