Ускоро мобилни скенери мозга

Комапнија „Брејнскоп" развија мобилни скенер мозга који ће бити покретан и лак за руковање. Његови творци тврде да ће нови скенер бити у стању да установи величину и озбиљност повреде мозга и да одмах, на лицу места, покаже лекару шта треба даље да предузме.

Уколико у данашње време претрпите повреду мозга, чак и лакшу, имате само један избор: одлазак у болницу да би се утврдила озбиљност ваше повреде.

Међутим, однедавно, развој новог апарата, мобилног скенера за мозак, могао би то да промени.

Апарат, који је у развојној фази, снима мождане таласе и биће у стању, кажу његови творци, да у бројним случајевима спречи смрт.

Мајкл Сингер, директор "Брејнскопа", једног дела холдинг компаније која је власништво Стива Кејса, оснивача АОЛ-а, тврди да ће примена новог скенера коначно елиминисати оно што неуролози називају синдром "ходаш, говориш и умреш".

"Нови апарат биће покретан и лак за руковање и биће у стању да установи величину и озбиљност повреде мозга и да одмах, на лицу места, покаже лекару шта треба даље предузимати", нагласио је Сингер у изјави за Глас Америке.

Он је посебно поменуо да ће "Брејнскопов" уређај, уз то што је мобилан, радити на батерије и бити јефтин и једноставан за коришћење - било да су у питању тренери и физиотерапеути на игралишту или војни лекари на терену.

У данашње време, уређаји који снимају мождане таласе могу се, углавном, наћи у болницама, они су скупи и захтевају добро обучене техничаре како би се користиле.

Центри за контролу болести и превенцију процењују да око 1,4 милиона људи претрпи трауматске повреде мозга сваке године. Међутим, тај број би могао да буде много већи зато што многе мање повреде мозга остану незабележене и без дијагнозе.

"Не знамо колико људи претрпи мање трауматске повреде мозга. Многе особе ударе главу и осете ошамућеност на минут али никада не буду прегледанине", подсећа доктор Ден Коен, бивши лекар у америчком Секретаријату за одбрану а сада специјални саветник за здравствене проблеме.

Коен наглашава да је правовремена дијагноза за чак и умерену повреду мозга најважнија јер ако се понови током времена, може да води до когнитивних дефеката који могу да промене живот.

Сингерова група наводи да се 20 одсто војника размештених у Ираку и Авганистану врати кући са различитим нивоима трауматских повреда мозга. Пошто они обично потцењују своје повреде, нестрпљиви да се врате на посао, не схватају да ниво повреде њиховог мозга убрзо може да значи - одлазак у болницу.

"Тренутно немамо опрему. На терену се раде процене типа: да ли видите моје прсте, да ли можете нечега да се сетите? То су прилично примитивни тестови ограничних могућности и примене", објашњава др Коен.

Он ипак оцењује да је прерано хвалити апарат који прави "Брејнскоп" али и да истраживање делује обећавајуће. Он га упоређује са мобилним дефибрилаторима који су сада у широкој употреби.

"Ко је могао да помисли да би могли да имате апарат окачен на зиду који можете да зграбите када неко падне и чини се да има срчани напад, само га обмотате око груди. Уређај вам каже шта да радите и ви се померите уназад а машина допреми електрицитет и спаси нечији живот", истиче Коен.

"Брејнскоп" прикупља податке о повредама главе од пацијената широм САД. Њихов покретни апарат могао би да се нађе на провери код америчке Администрације за храну и лекове и евентуално буде одобрен за употребу у року од годину дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи