Оболелима од рака и лепа реч лековита

Октобар је месец посвећен борби против рака. Редован преглед најбоља је заштита, на време откривена болест може бити излечена, али и праве речи у најтежим тренуцима могу да буду лековите.

Најчешће малигне болести код жена у Србији су рак плућа, дојке, грлића материце и дебелог црева. Само од рака дојке, годишње у Србији оболи више од 4.000 жена.

У сусрет октобру месецу посвећеном борби против те болести, у Београду су одржани важни догађаји са којих је поручено да је редован преглед најбоља заштита, да на време откривена болест, у већини случајева, може бити излечена, али и да праве речи у најтежим тренуцима могу да буду лековите.

Да болује од рака, Јасмина Лукић је сазнала 2005. године. После операције и терапије, успела је да победи болест. Само две године касније дијагноза је поново гласила рак дојке. Каже, била је шокирана, али и љута што се све то опет дешава баш њој. Решила је да буде борац, да позитивно размишља.

"Уклонила сам све људе, другарице, пријатеље, све оно што ме је притискало, све што ми је уносило негативне мисли, почела сам мање да гледам телевизију, а више да се дружим, највише подршке имала сам од породице, мужа и деце", каже Јасмина.

Јасмина данас помаже оболелима од рака. Укључила се и у радионицу "Праве речи су лековите".

Онима који се суочавају са болешћу, али и њиховим најближима, стручњаци поручују да није срамота потражити такву помоћ.

"Наравно да је врло важно саосећање, топлина, слушање, пружање ненаметљиве подршке, и некако подстицање особе да прихвати болест, да се активно бори са болешђу", тврди психолог Институт за онкологију, Тамара Кликовац.

Надлежни кажу да чине све да за оболеле обезбеде неопходне лекове и терапију, али поручују да је редован преглед најбоља заштита, и у кампањи Србија против рака, њихова лековита реч је љубав.

"Без љубави нема ни живота, а мислим да најбоља порука ономе кога волимо јесте подстаћи га да најбоље брине о здрављу, помоћи му да брине о здрављу, јер здравље јесте основа свега, а на жалост тога се сетимо управо онда када га изгубимо", рекла је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Светлана Вукајловић.

А у тренутку када су се у Берлину окупили најпознатији светски онколози и представили резултате најновијих истраживања, стратегије за борбу против рака и начине лечења, у Београду је одржана Друга конференција о раном откривању рака дојке.

"На овим састанцима се радиолози едукују и припремају за читање мамографских снимака и утврђивање болести", рекао је директор Института за онкологију и радиологију Ненад Боројевић.

Он каже да је у последњих седам месеци дошло до помака у целој овој причи и због тога што је Институт за онкологију добио на располагање и један мобилни мамограф.

Све те активности, у овом тренутку, можда су и најбитније, јер је Институт за онкологију и радиологију у Београду једна од најоптерећених установа.

Иако се ту дневно обави 80 мамографских прегледа, листе чекања су дуге. Прегледи се, када лекари процене да ситуација није хитна, заказују за март 2010.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи