Јесен ризична за мале астматичаре

Напади астме код деце школског узраста чешће се јављају у септембру него у било које друго доба године. Комфорнији начини узимања терапије и информисање шире јавности олакшаће малишанима борбу са тегобама.

Према светским истраживањима, погоршање и хоспитализација због напада астме код деце школског узраста чешће се јављају у септембру него у било које друго доба године.

Због тога је Друштво за права деце са астмом, уз подршку Министарства здравља, покренуло акцију „Повратак у школу" која ће се спроводити на територији целе Србије.

Гостијући у Јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије, докторка Зорица Живковић из Дечје болнице за плућне болести "Доктор Драгиша Мишовић" истакла је да је септембар ризичан месец за децу оболелу од астме пре свега због тога што се највећи број малишана враћа у школу или полази први пут у колектив где долази у контакт са вирусним инфекцијама.

Велики број деце са астмом и алергијским реакцијама због полена корова већ у августу има симптоме који се погоршају.

"Додатно, један број пацијената преко лета престане да узима терапију. То је најчешће и због тога што се замарамо од редовне примене превенције. Направе паузу јер немају симптоме", навела је докторка Живковић додајући да пацијенти на тај начин неприпремљени дочекају јесен што је случај у целом свету.

Велики број особа са алергијском астмом осетио је атмосферску разлику због два захлађења у септембру, а тегобе могу бити појачане и услед загађења.

Према речима Зорице Живковић, загађење у градским срединама због саобраћаја представља велики проблем, као и изложеност дуванском диму који није карактеристичан само за градске већ и за руралне средине.

„Нажалост, деца чак ни у предшколским установама нису лишена контакта са дуванским димом", нагласила је докторка Живковић.

Са великом сигурношћу се може рећи да ће мајка која је у трудноћи пушила родити дете које ће рођењем имати проблема са зрелошћу плућа, објаснила је др Живковић.

Уколико се настави са излагањем дуванском диму за време првих месеци живота, могуће је да ће се тегобе појачати.

„Ако су код детета присутни и генетски предуслови, онда је он наш пацијент од самог рођења", нагласила је др Живковић.

Циљ акције „Повратак у школу" је да се шира јавност информише. Не само деца и родитељи који имају тегобе него и учитељи, наставници, васпитачи у предшколским установама, пре свега наставници физичког васпитања са којима треба сарађивати да би оболела деца водила нормалан живот, као и сви оне који су за то заинтересовани.

„Школе су нам позиције од којих почињемо да информишемо шта је астма, који су ризици, како се борити, који су симптоми и начини заштите", рекла је др Живковић.

За потреба акције припремљен је и филм који приказује како симптоми дечје астме изгледају. Радиће се и на обуци школских лекара да би били припремљени да реагују и примене терапију пре него што стигне родитељ у случају да дете има напад, најавила је др Живковић.

Према њеним речима, након тога неопходно је да се дете јави лекару и да се терапија појача или измени јер ако се напад десио, очигледно је да нешто није у реду.

Велики број деце има проблем да узима пумпице, спрејеве, поготово у школи када је потребно да то ради пред вршњацима.

"Медицина напредује у свим аспектима па и у том, тако да се трудимо да терапију преведемо и на таблете и сирупе, што је лакше и једноставније", нагласила је др Зорица Живковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво