"Миришљаве" цигарете стављене ван закона

Америчке федералне здравствене власти забраниле су продају ароматизованих дуванских производа. Ароме јагоде, чоколаде, вишње, забрањене јер "маме" децу и тинејџере.

Прво велико пооштравање прописа на тржишту дувана, након што је Управи за храну и лекове (ФДА) дато право да регулише продају дуванских производа на америчком тржишту, дошло је у виду забране продаје ароматизованих цигарета.

Одлуком се забрањује продаја дуванских производа са чоколадом, ванилом, каранфилићем и другим аромама које маме децу и тинејџере на пушење, образложили су амерички федерални здравствени званичници.

Представници ФДА саопштили су да ће размотрити регулисање продаје дуванских производа са ментолом и наговестили да ће ускоро можда предузети мере против далеко већег тржишта ароматизованих малих цигара и цигарилоса, објавио је "Њујорк тајмс".

"Ове ароматизоване цигарете отварају врата за много деце и омладине да постану стални пушачи", указала је комесарка за храну и лекове Маргарет Хамбург, приликом објављивања забране.

Једно истраживање из 2004. године показало је да су седамнаестогодишњаци имали три пута више изгледа да пуше ароматизоване цигарете од двадесетпетогодишњака и да су те цигарете сматрали безбеднијим од осталих.

Сенатор Том Харкин сматра да ће забрана продаје цигарета са аромом јагода, чоколаде и другим укусима допринети смањењу зависности међу младим пушачима, спречити појаву болести и донети вишемилионску уштеду здравственом сектору.

Забрана је усвојена три месеца након што је амерички председник Барак Обама потписао закон којим се ФДА овлашћује да регулише продају дуванских производа.

Промет тих производа само у 2008. години у САД износио је 96 милијарди долара, укључујући 87 милијарди долара у продаји цигарета, четири милијарде долара у продаји цигара, малих цигара и цигарилоса и 4,6 милијарди долара у продаји дувана за жвакање, луле и увијање цигарета.

У оквиру новог прописа, ФДА ће имати право на регулисање тржишта обичних цигарета, цигара и дувана за жвакање, али те производе не може забранити.

Произвођачи дувана и дуванских производа морају до јануара доставити тој агенцији информације о састојцима и адитивима, а дуванска индустрија од јуна неће више моћи да користи термине, као што су "лајт" (благе), "мајлд" (средње благе цигарете) и "лоу тар" (низак ниво катрана).

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи