Радон - опасност у кући

На листи материја које повећавају ризик од добијања рака плућа, одмах после дуванског дима, налази се радиоактивни гас радон. Због штетног утицаја СЗО смањила дозвољену количину радона у стамбеном простору.

Према најновијим истраживањима Светске здравствене организације изложеност гасу радону опасније је по здравље људи него што се веровало.

Резултати обимне студије спроведене у Европи, Северној Америци и Азији, показали су да после пушења радон најчешће узрокује појаву рака плућа и то код три до 14 одсто оболелих.

Тај гас најчешћи је узрочник рака плућа код људи који никада нису пушили, а излагање радону знатно повећава опасност од оболевања код бивших пушача, истиче се у упутству СЗО о утицају радона у месту становања у чијој изради је учествовало више од 100 стручњака.

Због потврђено штетног утицаја гаса СЗО је драстично смањила дозвољену количину радона у стамбеним зградама.

СЗО предлаже да се о овоме води рачуна при осмишљавању државне политике и при усвајању нових закона о грађевинарству.

Најновија препорука СЗО је да се у становима дозволи највише 100 бекерела радона по кубном метру, што је десет пута мање од препорученог максимума од 1.000 бекерела по кубном метру који се примењује од 1996. године.

Уколико нека земља не може да обезбеди овај стандард, не би требало да се толерише количина већа од 300 бекерела по кубном метру, будући да се ризици од обољевања од рака плућа увећавају за 16 одсто на сваких додатних 100 бекерела.

Радон је радиоактивни гас без боје, мириса и укуса. Настаје приликом распадања уранијума и може да се увуче у домове људи кроз пукотине у темељима или подрумима зграда, као и кроз одводе.

Веће количине радона присутне су у рудницима, подрумима и постројењима за прераду воде.

Количина радона у стамбеним зградама може да се смањи уз релативно мала улагања затварањем пукотина у темељима зграда, подовима и зидовима и бољом вентилацијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи