Грожђе чува срце

Како би се избегло лоше дејство вина на организам, а обезбедили благотворни ефекти на здравље, стручњаци саветују употребу свежег грожђа и сокова од тог воћа. Грожђе обилује антиоксидантима и другим корисним састојцима који штите срце и крвне судове, али и цео организам.

Будући да нису сви подједнако велики љубитељи вина, а ту је и опасност која од честог конзумирања тог напитка прети јетри, стручњаци се често сусрећу са питањима у вези са утицајем неферментисаног сока од грожђа на заштиту од обољења срца.

Према речима докторке Марте Гроган, кардиолога клинике Мејо у САД, многа истраживања потврдила су да производи од тамнијих сорти грожђа снижавају ризик од појаве обољења срца тако што опуштају крвне судове и тиме олакшавају проток крви.

Тај благотворни ефекат обезбеђују супстанце које се зову антиоксиданти којих има доста у семенкама и опнама зрна грожђа, нарочито тамнијих сорти.

Изузетно важна супстанца која је и јак антиоксидант, ресвератол налази се у соку од грожђа. Присуство веће количине ресвератола потврђено је у тамним сортама грожђа попут Хамбурга, тамјанике, црног бургундца, Каберне Совињона, Вранца, Конкорда.

Новије студије показале су да сокови произведени од грожђа неке од тамнијих сорти такође обезбеђују заштиту од обољења срца.

Највише благотворних ефеката конзумирања сока од грожђа бележи се у смањењу ризика од појаве крвних угрушака, смањења нивоа лошег ЛДЛ холестерола, превенцији оштећења крвних судова срца, као и у одржавању здравог крвног притиска, објаснила је др Гроган.

И црно вино и сок од тамног грожђа садрже антиоксидантне материје флавоноиде, који су се показали веома ефикасним при повећавању нивоа доброг, то јест ХДЛ холестерола и у борби против атеросклерозе, то јест зачепљења артерија и високог крвног притиска.

Два до три оброка свежег тамног грожђа дневно током сезоне текође ће обезбедити неопходне количине корисних антиоксидантних супстанци.

То наравно не значи да не треба пити сок или јести бело грожђе. Због разноврсности, саветују стручњаци, препоручљиво је јести што више различитих сорти како би се обезбедиле различите минералне и остале материје.

Што се тиче ресвератола, њега у плодови светлијих сорти винове лозе такође садрже, али у нешто мањим количинама.

Нека истраживања показала су да уколико се уноси свеже цело зрно, то јест не одстрањује се опна са зрна грожђа, може се обезбедити иста, ако не и већа, количина антиоксиданата као када пијемо вино или сок направљен од тог воћа.

Потврђено благотворно дејство сока, али и свежег грожђа нарочито је важно за оне који желе исхраном да обезбеде унос антиоксидантних материја и заштите срце и крвне судове, а да при том не уносе алкохол.

Иако стручњаци саветују строго контролисан унос, то јест жене једну чашу вина дневно, а мушкарци две,треба имати на уму да је ипак у питању алкохол те да чак и умереност у неким случајевима неће помоћи, те да јетра може бити угрожена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво