Читај ми!

„Пандемија“ гојазности у Србији!

Сваки други грађанин Србије има проблем са вишком килограма и гојазношћу, показују резултати најновијег националног истраживања о навикама у исхрани и физичкој активности. Повећањем удела воћа и поврћа у исхрани, уз физичку активност, грађани би могли да дотерају линију, али и да избегну ризик од болести које прате гојазност.

Свињетина и пилетина су број један на менију грађана Србије. Од поврћа пржени кромпир. Воће на трпези је ретко. Чак и кад га има једе се трипут мање него што је препоручено. 

Грађани су махом свесни вишка килограма али гојазност најчешће оправдавају стресом и некретањем. 

„Ја мислим да сам негде око 25 килограма тежи него сто би требало. Ходам сваки дан по 3-4 километра а до прошле године сам и трчао али сам престао“, каже један од суграђана.

У ризичну групу која најлакше гомила килограме спадају мушкарци од 45 до 64 године. У Војводини, показује истраживање, највише се боре с вишком килограма.

„Традиционално у Војводини се користи маст у припреми хране, предност у исхрани има месо уместо рибе, као и велики унос теста, ово су разлози што Војводина предњачи у гојазнима“, каже докторка Јелена Гудељ Ракић.

Можда Војводина предњачи, али гојазност је пандемија која је захватила не само нашу државу, него цео свет.

„Пре свега такозване нутритивна транзиција која постоји у земљама које су економски неразвијене и у развоју подразумева прелазак са традиционалног начина исхране на чешћи унос хране ван куће, чешћи унос брзе хране, прескакање оброка тако да су то можда најзначајнији разлози што долази до прекомерног броја гојазних“, каже докторка Гудељ.

Државни секретар у Министарству здравља доктор Берислав Векић каже да се првенствено мора радити на медицинској едукацији. 

„И самим тим јасно указати људима шта је добро, а шта није добро, јер знамо да гојазност као болест модерног доба је узрок и других обољења где смо ми у самом врху“, каже Векић.

Процењује се да је гојазност окидач за готово 50 других обољења. На врху листе су дијабетес, кардиоваскуларна обољења, али и малигне болести.

Гојазност је болест која може и треба да се лечи, упозоравају лекари. Само правилна исхрана и физичка активност могу нам помоћи да добијемо трку с гојазношћу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво