Дијета и вежбе помажу бубрежним болесницима

Гојазнe особе који пате од болести бубрега имале би вишеструке користи од губитка килограма, тврде амерички стручњаци.

Стручњаци често истичу позитиван утицај смањења телесне тежине на здравље. Најновија истраживања показала су да гојазне особе са обољењима бубрега могу делимично да утичу на ток болести кориговањем вишка килограма.

Било да се придржавају прописаног режима исхране, вежбају или применом хируршке интервенције успеју да смршају, бубрежни болесници са вишком килограма могу побољшати здравствено стање, резултат је студије објављене у Клиничком журналу Америчког удружења нефролога.

Проверавајући резултате објављених студија које су проучавале однос смањења вишка килограма и здравственог стања пацијената са болестима бубрега, истраживачи су потврдили раније закључке.

Уобичајени начини мршављења попут умерене, балансиране исхрана и појачане физичке активности, ублажавају протеинурију, то јест повећање количине протеина у урину.

Такође, на тај начин стање у којем се бубрези налазе се не погоршава, објаснили су стручњаци Америчког удружења нефролога.

Осим тога, резултати истраживања показали су да примена хируршких метода за смањење телесне масе утиче на опадање иначе високих нивоа гломеруларне филтрације течности која је показатељ бубрежне инсуфицијенције.

Аутори студије са доктором са клинике у Кливленду Санкаром Наванетаном на челу, наглашавају да су резултати њиховог истраживања базирани на ревизији 13 студија.

Најављено је и обимније истраживање веза између губитка вишка килограма и функције бубрега код бубрежних болесника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи