На помолу нова вакцина

Откривена три бактеријска протеина који су веома делотворни против уринарних инфекција. Тестирање на мишевима показало је да ти протеини подстичу јаку имунолошку реакцију против бактерије "ешерихије коли", узрочника уринарних инфекција.

Група америчких научника са универзитета у Мичигену открила је три бактеријска протеина веома делотворна против уринарних инфекција.

Убризгавање тих протеина мишевима дало је позитивне резултате јер је на тај начин код њих подстакнута јака имунолошка реакција против бактерије "ешерихије коли", узрочника уринарних инфекција.

Амерички научници су прво обавили испитивања најмање 5.379 бактеријских протеина који могу да изазову имунолошку реакцију, а шест тих супстанци су задржане као вакцине "кандидати" и назално убризгане мишевима.

Три од шест супстанци заштитиле су мишеве од уринарних инфекција.

Научници су установили да ти протеини делују на рецепторе гвожђа који се налазе на површини бактерије и на тај начин имају главну улогу у ширењу инфекције.

Амерички истраживачи, који су утврдили и да су те вакцине "кандидати" делотворне против више врста бактерије "ешерихије коли", сада планирају и клиничка испитивања на људима.

У случају успеха, биће потребно сачекати још неколико година да би развијена вакцина била доступна.

У САД 53 одсто жена и 14 одсто мушкраца најмање једном у животу доживи уринарну инфекцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се