Превенцијом против маларије

Вакцинацијом новорођенчади у областима погођеним маларијом могло би да се спречи и до 30 одсто случајева те болести код најмлађих. Истраживања потврдила да је терапија "сулфадоксином" и "пириметамином" делотворна и да не угрожава здравље деце.

Трећина случајева маларије међу афричким бебама могла би да се избегне уз помоћ превентивне терапије засноване на дејству антималаријских лекова "сулфадоксина" и "пириметамина", показали су резултати два истраживања објављених у британском научном часопису "Лансет".

Та једноставна, приступачна и безбедна терапија може да се примењује паралелно са спровођењем програма вакцинације деце, а састоји се у давању новорођенчади једне антималаријске таблете два или три пута током прве године живота.

Истраживања обављена на великом броју афричких беба показала су да је терапија делотворна против маларије и да не угрожава здравље новорођенчади.

Светска здравствена организација препоручује трудницама у областима веома погођеним маларијом превентивну употребу "сулфадоксина" и "пириметамина" како би се уништили паразити из плаценте. Терапија је прилично доступна јер доза лека кошта око 0,2 долара.

Маларија је болест која може да буде смртоносна, а изазивају је сићушни паразити плазмодијуми које комарци убодом преносе на људе.

Паразит у свом животном цикусу увек има два домаћина - комарца као прелазног домаћина, вектора инфекције, и неког кичмењака као коначног домаћина.

Зависно од врсте паразита и времена инкубације, први симптоми се могу јавити после седам дана па чак и осам до 10 месеци након уласка паразита у организам. 

Од имунитета зараженог зависи колико ће тежак облик болести бити, а забележени су и случајеви потпуног имунитета, који је стечен временом.

Повећана телесна температура, главобоља, умор, појачано знојење, повраћање, први су знаци болести, а могу се јавити и нешто другачији знаци као сув кашаљ, болови у мишићима, повећање јетре и губитак свести.

У Африци сваких 30 секунди од маларије умре по једно дете.

Током 2006. године регистровано је 247 милиона случајева маларије која је проузроковала око милион смртних случајева, пре свега међу афричком децом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи