Нови метод испитивања изложености радијацији

Уместо сложених, дуготрајних анализа којима се утврђује ниво изложености радијацији, ускоро би могао да почне да се примењује револуционарни метод дијагностиковања. Нови уређај обрађује око 30 узорака у сату.

Британски научници развили су револуционарни метод испитивања изложености радијацији, пише "Индипендент".

Британски лист наводи да ће ове недеље бити објављено када ће почети пробе новог уређаја, који није већи од малог кофера и који може брзо да детектује размере оштећења ћелија, узрокована излагањем нуклеарној "прљавој бомби" или радијацији.

Лекари ће на тај начин моћи да изврше преглед неколико стотина потенцијалних жртава инцидента, у року од неколико сати.

До сада су научници морали да врше сложени низ анализа узорака крви жртава, а стручњаци процењују да британске лабораторије могу да анализирају само 100 узорака крви недељно.

"Када би дошло до велике радиолошке или нуклеарне катастрофе у земљи, болнице не би могле да збрину све жртве", каже лекар Кај Роткам из британске Агенције за заштиту здравља.

Нова опрема омогућава одређивање нивоа озрачености организма на основу степена оштећености протеина у ћелијском језгру.

Сваки уређај моћи ће да обради око 30 узорака за 60 минута.

Радиоактивне материје у организму

Изложеност дејству радиоктивних супстанци најчешће је резултат несрећног случаја изливања таквих материја.

Загађење се може јавити из радиоактивних гасова, течности или честица.

У пракси не постоји простор са нултом радиоактивношћу. Земљу непрестано бомбардују милиони космичких зрака, а и свако живо биће на планети садржи одређену количину радиокарбона, то јест радиоактивни изотоп угљеника.

У многим организмима, укључујући и човеков организам, налази се калијум-40, нестабилни изотоп калијума.

Мали извори радијације који потичу из тих материја нису штетнији од сунчеве светлости, али, као и претеривање у сунчању, представљају претњу за здравље, нарочито уколико је излагање током дужег периода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи