Читај ми!

Кухињски калфа: „Ђачка чаролија“

Сваког уторка проверавамо како кувају ученици угоститељских школа у Србији. Камере РТС-а снимиле су у школским кухињама и ресторанима рецепте за здраве, јефтине и лепе оброке. На реду је „Ђачка чаролија“. Од броја „лајкова“ на „Фејсбук“ страници Кухињског калфе зависи и пласман школа.

У Јутарњем програму РТС-а наставља се друга сезона „Кухињског калфе“. Сваког уторка у 8.30 часова нова лица, нови рецепти и једна нова школа.

Нову сезону пролећних рецепата можете да пратите на Фејсбук страници „Кухињског калфе“, где можете и да гласате, лајковањем објављених видео-клипова. Млади кулинари Угоститељско-туристичкe школe из Врњачке Бање показали су како се спрема Ђачка чаролија“.

Ђачка чаролија

Помешати бело и интегрално брашно, па додати со, маслиново уље и воду. Од те масе направити мекано и глатко тесто. Тесто треба да одстоји 15 минута. Пилеће месо исећи на жилијен (као палидрвце шибице), поврће на колутове дебљине 0,5 центиметара и термички обрадити печењем/гриловањем на роштиљу.

Сос се припрема тако, што се у маслиновом уљу пропржи црни лук, затим додају ситно исецкане печурке и на крају козији сир. Све се прелије неутралном павлаком, зачини и кратко пропржи. Сада имамо тортиљу фил и сос. Најпре се тортиља премаже сосом, па се дода фил и тортиља уролује. Може да се сервира у тањиру или као ужина.

Кухињски калфа

Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, „Кухињски калфа“, замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.

Уз помоћ својих наставника, ученици спремају јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка као и на цену, која треба да буде прихватљива.

Снимање и припрема јела одвија се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, она која одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.

Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостоваће у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисати своју школу, али пре свега подстицати младе на здраву исхрану и здрав живот.

Сви приказани рецепти, заједно са ценама и снимком начина припреме моћи ће да се виде на Интернет порталу РТС-а, у подсајту Магазин, и Фејсбук страници „Кухињског калфе“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво