Неудобна обућа опасна по здравље

Узрок болова у стопалима готово по правилу је неудобна обућа, тврде британски ортопеди. Неодговарајућа обућа може да узрокује и проблеме са кичмом и вратом, упозоравају стручњаци.

Лекари британског Друштва ортопеда су, истражујући зашто све више пацијената тражи лекарску помоћ због болова у стопалима, закључили да готово сви они носе неодговарајућу обућу.

Од 2.000 испитаних особа, 37 одсто је изјавило да су спремни да иду у неудобним ципелама ако су модерне, док је 17 одсто мушкараца признало да купује обућу која није у величини коју носе.

При томе 80 одсто одраслих има проблеме с ногама - равна стопала, урасле нокте, чукљеве...

Проблеми са стопалима се, међутим, на тиме не завршавају.

Неправилно одабрана обућа изазива кривљење кичме, што може бити узрок болова у крстима, врату и чак главобоље с којом се не може изаћи на крај, објављено је на Интернет сајту izvestia.ru.

"Важан је, пре свега, правилан одабир обуће. Жене се, наравно, не могу сасвим одрећи потпетица, али свакодневна обућа треба да буде са штиклама не вишим од четири-пет центиметара и са заобљеним врхом како прсти не би били стиснути", указали су ортопеди.

Они истичу да је најбоље да ципеле имају каишчић на рису, како стопало не би клизило наниже и прсти се не би стискали.

Најопасније за здравље су ципеле у облику чамца на високим потпетицама, које уопште не придржавају стопала и криве палац.

Научници, ипак, не бране женама да носе ципеле с високом потпетицом, само саветују да то чине бар сваког другог дана, а у међувремену да носе оне са нижом и стабилном штиклом.

Уколико је ваша љубав према вртоглаво високим потпетицама неизмерна, будите спремне да са сваком годином имате све више проблема са здрављем, упозорили су британски ортопеди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи