"Ђавољи измет" лечи свињски грип?

Кинески научници утврдили да биљка, популарно названа "ђавољи измет", садржи једињења која су ефикаснија у борби против вируса Х1Н1 од лекова који се сада користе. Биљка добила име услед несносног смрада који производи.

Биљка која је чувена по изузетно непријатном мирису, садржи састојак који се показао као веома ефикасан у борби против вируса свињског грипа, тврде кинески научници.

Биљка, чије је латинско име Ferula assa-foetidа, расте широм Ирана, Авганистана и копненог дела Кине.

Позната је по имену "ђавољи измет", због несносног смрада који производи.

Истраживачи су пронашли податке који показују да се ова биљка користила још 1918. године, за време епидемије шпанског грипа, која је изазвала смрт милиона људи широм света.

Али, како наводи организација Америчко удружење за хемију, до сада нису била доказана антивирусна својства ове биљке.

Истраживање ће бити објављено 25. септембра у научном часопису "Журнал природних производа".

Аутори студије су Фанг-Ронг Чанг и Јанг-Чанг Ву са сарадницима.

Они су лабораторијским експериментима потврдили да биљка садржи одређене хемикалије, које су се показале као ефикасније у борби против вируса Х1Н1 од лекова који су сада у употреби.

Како су закључили, "ова једињења могу да се искористе за стварање новог лека за третман људи оболелих од вируса грипа типа А (Х1Н1)".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво