Лекари и "стратешка употреба кофеина"

Власт у Квинсленду препоручила лекарима који осећају умор да пију више кафе како би издржали дугачке смене. Аустралијска медицинска асоцијација окарактерисала је такве препоруке као "узнемирујуће" и затражила да се лекарима омогуће одговарајуће паузе за одмор.

Аустралијска медицинска удружења оштро су критиковала саопштење тамошње Владе у којем се неиспаваним лекарима препоручује да попију шест шоља кафе дневно, како би остали приправни током маратонских смена.

Министарство здравља државе Квинсленд је у документу, који разматра најбољи начин борбе против умора, навело да је "стратешка употреба кофеина корисна".

"Препоручена доза за оне који су провели ноћ без сна је 400 милиграма кофеина, што је једнако количини из шест попијених шоља кафе", наводи се у документу.

Такође, исцрпљеним докторима се препоручују и енергетска пића, иако кафа и кофеинске пилуле имају предност, због своје доступности и ниске цене.

Лекари забринути, власт брани препоруку 

Аустралијска медицинска асоцијација (АМА) окарактерисала је такве препоруке као "узнемирујуће" и заложила се да се лекарима, који непрекидно раде и до 80 сати, омогуће одговарајуће паузе за одмор.

"Животи су у питању и зато АМА непрекидно покушава да скрене пажњу на овај проблем. Морамо променити став јавности о овом питању, исто као што морамо изменити и распоред по којем лекари раде", рекао је потпредседник Асоцијације Стив Хамблтон.

Проблеми које изазивају дугачке смене доспели су у фокус јавности, после студије коју је спровело Удружење лекара Квинсленда.

Кроз разговор са запосленима у здравству, истраживачи су дошли до закључка да постоји велики проблем јер су лекари врло уморни, а дешавало се чак и да поједини хирурзи заспу у операционој сали.

Медицински директор округа Таунсвил у Квинсленду Ендру Џонсон покушао је да одбрани препоруке Владе, у чијем је писању и сам учествовао.

Џонсон је образложио да је основни циљ препорука био да се створе распореди који би омогућили лекарима да се наспавају.

Кафа добро познат стимуланс и "може да помогне кад имате проблем са неиспаваношћу", истакао је Џонсон.

Према његовим речима, међународна литература потврдила је да кафа може да подигне ниво будности и да побољша учинак на послу.

"Наша намера није да лекаре кљукамо кафом, ми само кажемо да стратешка употреба кофеина може да подигне будност", закључио је Џонсон.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво