Америка у борби против дечје гојазности

Институт за медицину и национални савет за истраживање препоручио свим америчким савезним државама да додатно опрезују брзу храну и сокове. Као начин за борбу против гојазности, препоручује се и отварање што више школских игралишта и атлетских стаза у локалним зајединицама. Захтев властима да ограниче гледање телевизије и играње видео игрица.

Гојазност деце је достигла такве размере у Сједињеним Америчким Државама да је Институт за медицину и национални савет за истраживање препоручио свим америчким државама да додатно опорезују брзу храну и сокове, а донесу пореске олакшице за продавнице које послују у проблематичним крајевима и изградњу бициклистичких стаза.

У извештају Института за медицину и националног савета за истраживање препоручује се и да влада лимитира гледање телевизије и играње видео игрица у ваншколским програмима, захтева од ресторана да прикажу калоријски износ јела на менију и отворе шкоска игралишта и атлетске стазе у локалним зајединицама.

Проблем гојазности код деце представља озбиљну претњу по здравље у САД и не може га решити само влада, већ локалне заједнице морају да делују, истиче се у извештају.

Због прекомерне тежине све је више деце у САД које имају срчана обољења, висок притисак и холестерол и шећерну болест.

Број гојазне деце се утростручио током поседњих 30 година, тако да је данас око 18 одсто младих у САД гојазно.

Поред тога што избор хране код куће и у ресторанима зависи од личног избора и знања о здравом животу, масна, неквалитетна храна је јефтинија, више се рекламира и много је доступније од оне здраве.

Америчко удружење кардиолога саопштило је прошле недеље да је америчка индустрија сокова вредна 115 милијарди долара (Кока-кола, Пепси...), највећи извор додатог шећера у САД.

"Истраживања спроведена на дувану су показала да је повећање пореза на цигарете најефикансија политика за смањење његове конзумације", рекла је за Ројтерс Мери Стори, нутрициониста са Универзитета у Минесоти.

"Поскупљење заслађених напитака за десет одсто довело би до смањења потрошње од осам до десет одсто", истиче Сторијева.

У извештају је препоручена изградња тротоара, чесми како ученици не би морали да косте аутомате са соковима и измена траса јавног превоза да би купци могли лако да дођу до великих продавница.

Такође је препоручено омогућити малим продавницама олакшице за куповину расхладних уређаја у којима не би држали газиране наптке, већ свеже воће и поврће.

Да би борба са вишком килограма била ефикаснија, препоручује се и изградња јавних паркова са игралиштима, олакша приступ рекреативним центрима и поради на ваншколским активностима попут часова плеса и других видова рекреације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво