Читај ми!

Цревне бактерије лече гојазност и дијабетес

Група научника је установила да цревна флора има велики утицај на губитак телесне тежине и регулисање инсулинске резистенције, поготово бактерија "Akkermansia muciniphila", која ће се у будућности користити за лечење гојазности и дијабетеса типа два.

Научници су вршили испитивање бактерија које живе у цревима и установили су да регулишу телесну тежину и дијабетес типа два.

Резултати истраживања, објављени у Гласнику Националне академије наука, показали су да је течност, која је садржала једну врсту бактерија, драстично променила телесну масу код гојазних мишева, пише Би-Би-Си.

Научници верују да до промене цревне флоре, између осталог долази и због гојазности и пронашли су начин да је „врате у нормално стање". Такође су анализирали количине и врсте бактерија у цревима код особа нормалне телесне тежине и гојазних. Разлика је била велика.

Слични тестови сада треба да се раде на људима, како би се утврдило да ли исте бактерије могу да се користе за мршављење.

Истовремено са појавом, да код особа са великим вишком килограма хируршке интервенције типа бајпаса имају одређену делотворност, група научника Универзитета Харвард је одлучила да испита нови истраживачки траг, како би се избегли оперативни захвати који нису безазлени и како би се видело да ли је могуће да се помогне особама са вишком килограма модификацијом састава њихове цревне флоре.

Научници су обавили истраживање на мишевима којима је урађен бајпас желуца. Они су на тај начин констатовали да смањење величине желуца изазива велике промене на нивоу бактеријске „популације", која се налази у цревима.

Након првих опсервација, научници су убризгали мишевима који нису били подвргнути хируршкој интервенцији, измењене бактерије у црева. Модификација цревне флоре, довела је до брзог губитка килограма код тих глодара.

Они су такође имали нижи ниво инсулинске резистенције, кључни симптом дијабетеса типа два.

Додавање бактерије Akkermansia muciniphila повећава густину слузи у цревима. То је променило и хемијске сигнале који долазе из дигестивног тракта, што је довело до промене у начину на који је извршена обрада масти на другим местима у телу.

Слични резултати су постигнути додавањем одређених врста влакана у исхрани, што је довело до повећања нивоа Akkermansia muciniphila.

Професор Патрис Кани са Католичког универзитета у Лувену, у Белгији, рекао је да је просто невероватно да само једна врста бактерија (Akkermansia muciniphila), од хиљада у цревима, може имати такав ефекат.

Кани је рекао да је ово „први корак" ка реализацији плана да се бактерије користе као превенција или метода лечења гојазности и дијабетеса типа два.

Професор Колин Хил, микробиолог са „Колеџа Корк", рекао је да је ово врло значајна студија.

„Не мислим да је могуће јести сладолед, торте, чипсове и кобасице по цео дан, а да затим бактерије неутралишу енергетску вредност. Треба водити рачуна о исхрани и овој методи прибегавати у најтежим случајевима", рекао је Хил.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи