Опрезно са аспирином

Здраве особе које свакодневно узимају аспирин да би спречиле срчани удар, могле би себи да нанесу више штете него користи, показује најновија студија британских научника. Ипак, пацијентима који имају кардиоваскуларне проблеме и даље се саветује узимање аспирина, истичу стручњаци.

Истраживање дуго осам година показало је да ризик од крварења, које може да изазове узимање аспирина, превазилази евентуалну корист - када је реч о здравим особама.

Међутим, научници и даље не оспоравају благотворно дејство аспирина код особа које имају проблема са крвним судовима и срцем.

„Знамо да пацијенти који имају или су имали ангину пекторис, срчани и мождани удар, могу да смање ризик од даљих проблема, ако узимају мале дозе аспирина сваког дана", рекао је професор Питер Вајсберг, директор Британске фондације за истраживање болести срца.

„Резултати истраживања поткрепљују наш став и званичну препоруку лекарима да се пацијентима, који немају симптоме неког срчаног или васкуларног обољења, не саветује свакодневно узимање аспирина, јер ризици могу да превазиђу евентуалну корист", истакао је професор Вајсберг.

Истраживањем су руководили стручњаци са Универзитета у Единбургу, а резултати су представљени на конгресу Европског друштва кардиолога, који је протеклог викенда одржан у Барселони.

Студија је укључила 3.350 мушкараца и жена, старости од 50 до 75 година, код којих је установљено делимично закречење артерија ногу, али који нису имали никакве симптоме срчаних обољења.

Сви су дневно добијали 100 милиграма асприна или плацеба, а надгледани су и контролисани током осам година.

Поредећи групу која је добијала аспирин са пацијентима који су узимали плацебо, научници нису забележи значајну разлику у броју срчаних и можданих удара или других кардиоваскуларних обољења.

Међутим, обилна крварења забележена су код два процента пацијената из групе која је узимала аспирин, у поређењу са 1,2 одсто пацијената који су добијали плацебо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво