Борци против новог грипа

Лек против новог грипа не постоји, али антивирусне терапије могу ублажити симптоме и спречити евентуалне компликације. Стручњаци не препоручују узимање лекова у блажим облицима болести нити у превентивне сврхе.

Антивирусни лек, који је доспео у центар пажње јавности због опасност од епидемије птичјег грипа, „тамифлу", опет се помиње као ефикасно средство у борби против новог или мексичког грипа. 

"Тамифлу" је антивирусни лек, а његов генерички назив „оселтамивир". Делује тако што успорава способност размножавања вируса у организму. Доступан је у облику капсула, али и сирупа који је намењен за децу, као и одрасле који имају потешкоће са гутањем.

Може се користити за лечење свих типова грипа код одраслих и деце старије од 12 месеци. Није уобичајено да се употребљава за лечење обичног, сезонског грипа, али се њим често лече оболели од грипа типа А Х1Н1, то јест новог грипа.

Неки лекари сматрају да „тамифлу" не би требало користити, уколико се код оболелог нису појавили тежи симптоми или постоји ризик да се озбиљно разболи од новог грипа због других здравствених проблема, пише "Бритиш медикал џурнал" (British Medical Journal).

Међутим, у пракси, највећем броју особа код којих су утврђени симптоми новог грипа лекари преписују „тамифлу". Уколико лекар процени да је неопходно лек се даје чак и бебама млађим од 12 месеци, наравно, мања доза и обавезно у течном облику.

Када су у питању труднице и особе са оштећењима бубрега, лекари се најчешће одлучују за други антивирусни лек, „реленца" (занамивир).

"Тамифлу" не лечи грип

Британски часопис наводи да су истраживања показала да „тамифлу" може скратити трајање симптома грипа за отприлике један дан, као и испољавање симптома код особа које су биле у контакту са зараженима, али не лечи сам грип.

Такође, „тамифлу" може смањити ризик од појаве компликација, попут упале плућа.

Учинак није код свих исти. „Тамифлу" најбоље делује уколико се узме током 48 сати од појаве симптома, јер се тада вирус најбрже размножава.

Сва испитивања спроведена до сада анализирала су дејство „тамифлуа" на сезонски грип. Није било времена за обимна истраживања утицаја лека на нови грип, али лабораторијске анализе показују да антивирусни лекови, међу којима и „тамифлу", делују на тај вирус.

Најчешћа нежељена дејства употребе лека су мучнина и повраћање. Остале тегобе које се могу јавити су бол у стомаку, дијареја, главобоља, а деца и тинејџери пријављивали су ноћне море и стање делиријума.

Уколико се јаве такви сиптоми током узимања „тамифлуа", тешко је утврдити да ли су они последица узимања лека или их је изазвао вирус.

Једна студија показала је да мучнина и повраћање нису чешћи код одраслих пацијената који су узимали „тамифлу" против грипа у односу на испитанике који су узимали плацебо.

Оба симптома била су израженија знатно код особа које су „тамифлу" узимале да би спречиле појаву грипа ного код учесника студије у контролној групи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво