Јаја за тањи струк

Намирница означена као дежурни кривац за повећање нивоа холестерола, а тиме и појаве срчаних обољења, ипак није толико штетна, тврде стручњаци. На повећање ризика од болести срца јаја утичу минимално, а уз то су и богат извор материја које помажу при губитку килограма.

Свакодневно конзумирање једног јајета може повећати ризик од развитка срчаних обољења, али не више од једног процента, тврде стручњаци.

То откриће доприноси умногоме разбијању мита да је у питању искључиво штетна намирница коју ни под каквим условима срчани болесници не би смели да једу.

Резултати студије, коју су спровели стручњаци са Универзитета Џонс Хопкинс, показали су да начин живота, а нарочито лоша исхрана, пушење, гојазност и физичка неактивност доприносе развоју болести срца између 30 и 40 одсто.

У односу на факторе ризика на које би могло да се утиче, попут високог крвног притиска и дијабетеса, за које је утврђено да у развоју срчаних обољења „учествују" и до 70 одсто, једно јаје не делује као велика опасност по здравље.

Балансирана исхрана

Уместо активног критиковања појединих намирница, истраживачи сматрају да би требало више скретати пажњу на потенцијалне ризике од стреса, нарочито хроничног стреса, физичке неактивности, као и конзумирања брзе хране на уштрб свежег воћа и поврћа.

Истраживање које је додатно потврдило претпоставку да здраве одрасле особе без бојазни од ризика по срце могу јести цела јаја, у потпуности финансирао Центар за испитивање хранљивости јаја у Вашингтону.

Аутори студије, међутим, отишли су и корак даље наводећи позитивне стране исхране богате јајима.

Намирница означена као дежурни кривац за повећање нивоа холестерола, богата је холином, органском материјом растворљивом у води која је обично груписана са Б витаминима.

Уз бетаин, који је такође прилично заступљен у јајима, холин се доводи у везу са хомоцистеином, аминокиселином за коју је утврђено да повећава ризик од коронарне болести срца, можданог удара и периферне васкуларне болести.

Ниво хомоцистеина треба држати под контролом јер повишене вредности могу сугерисати на хроничне упале, то јест процесе који указују на срчана обољења, појаву Алцхајмерове болести и деменције.

Лечење високог нивоа хомоцистеина обично подразумева пажљиво дозиран унос фолне киселине, то јест витамина Б9.

Извор протеина

Јаја су одличан извор протеина високе биолошке вредности, а стручњаци беланце сматрају најбољим извором тог органског једињења.

Јаја обезбеђују 13 есенцијалних витамна и минерала, укључујући рибофлавин и витамин Д.

Исхрана богата висококвалитетним протеинима утичу на лучење хормона PYY (peptid tyrosin tyrosin) који мозгу шаље информацију о ситости.

То је веома корисна информација за све оне који покушавају да смање телесну тежину. Само 75 калорија, колико их има једно јаје, може бити ужина или мањи оброк који ће пружити осећај ситости.

У јајима такође има омега 3 масних киселина, које су саставни део сваког избалансираног режима исхране.

Будући да беланца чине готово само протеини, не морају их избегавати чак ни особе којима је одређена исхрана сиромашна мастима или имају повишен холестерол.

За љубитеље јаја резултати студије дошли су као олакшање јер напокон могу безбрижно да уживају у омиљеној храни, закључили су стручњаци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара