Столица ће нам доћи главе

Људи који се слабо крећу брже старе, а последица дуготрајног седења је и нарушено здравље, упозоравају стручњаци.

Проучавајући близанце британски научници утврдили су да је онај који је физички активнији, истовремено биолошки млађи.

Обимно истраживање које је научни тим Кинг колеџа у Лондону спровео над 2.400 близанаца, показало је да се кључни делови молекула ДНК неактивних особа брже скраћују што резултира бржим старењем ћелија.

Упркос чињеници да и лаици знају колико је физичка активност значајна, 60 до 85 одсто становништва у свету не рекреира се у довољној мери да би то користило њиховом здрављу.

Последњих деценија много се говори о физичкој активности јер се људи због великих промена у начину живота све мање крећу.

Човек све више постаје "седећа врста" што је утицало на пораст обољевања, пре свега срца и крвотока, зглобова, шећерне болести и гојазности.

Иако је и умерена, али редовна физичка активност веома важна за човеково здравље, већина то занемарује.

Према проценама Светске кардиолошке федерације, и до 30 одсто деце у свету није довољно активно.

У Сједињеним Америчким Државама око 40 одсто одраслих физички је неактивно, а око 50 одсто младих у добу од 12 до 21 године не бави се редовно интензивнијом телесном активношћу.

Лекари подсећају да је за одржавање гипкости зглобова довољно и само 15 минута физичке активности дневно.

Алармантна статистика

Истраживање спроведено у 15 европских земаља да би се утврдило у којој је мери раширен "седећи" начин живота, показало је да се проценат физички неактивних људи креће од 43 у Шведској до 87 одсто у Португалу.

Светска здравствена организација упозорава да је ситуација слична у целом свету, па не изненађује што од здравствених проблема који се доводе у везу са физичком неактивношћу сваке године умре око два милиона људи.

Бројне државне установе у читавом свету покренуле због аларамантних статистика разне програме како би грађанима указале на важност умерене телесне активности.

Здравствени стручњаци у Аустралији, Јапану и САД надају се да ће до 2010. године грађани тих држава бити 10 одсто физички активнији.

Шкотска је поставила циљ да се до 2020. године чак 50 одсто одраслих редовно бави неким обликом физичке активности.

У извештају Светске здравствене организације наводи се да су слични програми покренути у Мексику, Бразилу, на Јамајци, Новом Зеланду, Финској, Руској Федерацији, Мароку, Вијетнаму, Јужноафричкој Републици и Словенији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво