Подстакли раст "трећих" зуба

Научници из Јапана код испитних мишева побудили раст "трећих" зуба. Достигнуће отвара нове могућности за замену оболелих зуба, али и ткива и органа.

Здрави, јаки зуби ускоро би могли да буду стварност и за припаднике старијих генерација.

Трансплантацијом ћелија заметака зуба, јапански научници успели су да подстакну раст "трећих", потпуно функционалних зуба код одраслих мишева и надају се да ће у будућности то моћи да се примењује и код људи.

Јапански научници сматрају да се иста техника може применити и за друге органе.

Биолози су већ успели да у лабораторијским условима одгаје нека ткива која потом могу да буду трансплантирана на животиње.

У најновијем експерименту, група истраживача са Ецуком Икедом на челу успела је да добије заметак зуба "ин витро" и да га имплантира у вилицу одраслог миша.

Попут семенке, такав заметак садржи све генетске инструкције потребне за раст зуба. Након губитка млечног, а потом и сталног зуба, нов здрав зуб са нервом може да израсте трећи пут заредом у истој зубној чашици, тврди Икеда, стручњак катедре за биологију на Универзитету за науку у Токију.

Ово истраживање отвара нове могућности за регеративну терапију, односно лечење оштећених, оболелих или остарелих органа.

Уместо прилично агресивне методе трансплантације, нови, савршено функционални органи развијали би се у телу на основу матичних или заметних ћелија, објашњавају стручњаци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво