Грејпфрут помаже у лечењу

Грејпфрут повећава апсорпцију лекова и може помоћи да се смањи употреба скупих и токсичних препарата, ако је терапија дозирана, показала су најновија истраживања научника.

Својство грејпфрута да повећава апсорпцију лекова може смањити дејство токсичних препарата, ако је терапијска комбинација добро дозирана, показало је истраживање које је обавила канцеролог из Чикага Езр Коен.

Коен је испитивала дејство свакодневног конзумирања чаше сока од грејпфрута у комбинацији с имуносупресором "рапамицином", које је помогло антитуморском дејству лека и омогућило пацијентима смањење његове дозе, пренео је француски дневник "Фигаро".

Ранија истраживања су показала да комбинација овог агрума са одређеним лековима може да има штетно дејство по организам.

Грејпфрут, на пример, може да повећа опасност од срчане аритмије у комбинацији са "цисапридом", леком за регулисање рада органа за варење.

Грејпфрут, такође, повећава апсорпцију неких статина - лекова против повишеног холестерола у крви и може да доведе до одређених мишићних проблема.

Нежељене интеракције су регистроване и у комбинацији с другим врстама лекова као што су имуносупресори или антиепилептици.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 13. мар 2012, 19:15) - anonymousmile [нерегистровани]

odgovor

poslusaj doktore,uradi po svome...

(среда, 02. сеп 2009, 12:22) - anonymouszina [нерегистровани]

grejfut

koga vise covek da slusa a rekose da je dobar za smanjenje holesterola u krvi aj sad