Лек против сиде из јогурта?

Генетски измењене бактерије млечне киселине садржане у јогурту могле би бити основа будућег лека против сиде.

У току су истраживања чији је циљ да утврде да ли би бактерије млечне киселине садржане у јогурту, иначе вредна медицинска сировина, могле да буду основа будућег лека против сиде.

Професор Багарат Рамратнам и његове колеге с мединског факултета на Роуд Ајленду, у САД, тако су генетски изменили ове бактерије да оне могу да функционишу као мини фабрике за производњу циановирина, беланчевине која може да спречи заразу вирусом АИДС.

"Тај протеин повезује се с вирусом и спречава да вирус продре у ћелије и инфицира их. Идеја је врло једноставна - бактерије млечне киселине производе циновирин и тако спречавају да вируси АИДС продру у слузницу вагине, што је и најчешћи начин преноса заразе", каже Рамратнам.

То би значило да је то нека врста пасивне вакцинације која боље функционише од самог циновирина.

"Производња протеина веома је скупа. Осим тога, те протеине је немогуће једноставно прогутати јер се они могу разградити у желудачној киселини", објашњава Рамратнам.

Лек против хепатитиса и других инфекција?

С бактеријама млечне киселине тих проблема нема. Оне производе протеин "бесплатно" и у самом људском телу. То значи да су вероватно стабилније. Те добре и корисне бактерије неће, свакако, бити коришћене у облику јогурта за доручак него ће се, по свему судећи, аплицирати једном недељно у облику вагиналне креме.

"Када се жене обраћу лекару због гљивичних обољења, он им често саветује да пију јогурт јер очито неке од тих бактерија из пробавног тракта доспевају у вагину. То још није детаљно научно доказано, тако да нисмо потпуно сигурни, али је и то један од детаља које ћемо тестирати", додаје Рамратнам.

Планирани су експерименти на мајмунима који би требало да трају најмање две године, пре него што почне и размишљање о огледима с људима или о борби против других болести.

"Под претпоставком да постоји један протеин који те узрочнике напада, и под условом да га бактерије млечне киселине могу произвести, сасвим је могућа примена у хуманој медицини. Но, може се догодити да их ти значајни протеини отрују", оцењује Рамратнам.

Уколико до тога не дође, онда би културе јогурта уз мало помоћи из генетских лабораторија значиле искорењивање хепатитиса, пролива и других инфекција које се преносе преко слузнице.

У међувремену, јогурт постаје све популарнији. Сваки Немац, на пример, попије, у просеку 17 литара годишње а све је више љубитеља јогурта и у САД.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара