Читај ми!

Зујање у ушима није безазлено

Непријатан звук у глави, у једном или оба уха често је симптом разних обољења - хипертензије, проблема са кичмом, али и болести самог уха. Међутим, многи људи се саживе са тим проблемом и не иду код лекара. Правовремена дијагноза и почетак терапије у 60 одсто случајева могу отклонити ову непријатност.

Зујање у ушима представља симптом током којег доминантан осећај звука због сталног присуства смањује квалитет живота.

Последњих година савремени начин живота и окружење у којем живимо, довели су до све већег пораста тог обољења.

Повремено се среће код петине становнитшва, с тим што је код старијих особа чешће.

„Прва дијагностичка метода која се ради код нас је клинички преглед са аутомикроскопијом, аудиометрија, типонометрија, снимање слушног живца, снимање магнентном резонанцом", навео је доктор Ненад Арсовић из Клиничког центра Србије.

Зујање може бити објективно које могу да чују лекари применом одређених метода и субјективно које је повезано са оштећењем слуха. Иако је то данас проблем код великог броја пацијената, многи се не јављају лекару, саживе се са тим. Зато је важно обратити се стручњаку на време.

„Уколико нађемо објективан узрок зујања, ми онда можемо помоћи пацијенту, било лековима, било операцијом и у 60 одсто случајева долази до губитка зујања", објаснио је доктор Арсовић.

Студенткиња фармације Марија Миљевић дуго је имала велике тегобе и обратила се за помоћ лекарима. Како сама каже, првих шест месеци патила је због непријатног зујања, да би после тог времена приметила да јој је слух ослабио.

Зујање може бити и генетско и стечено. Будући да потпуног терапијског решења нема, требало би обратити пажњу на превентиву и избегавати све бучне ситуације или праском изазвану буку који могу изазвати оштећење слуха.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво