Нов метод лечења срчане аритмије

Катетерска аблација је релативно нова процедура која се примењује у лечењу срчане аритмије и показала се као веома делотворна. Око срца се уграђује катетер, уз сагоревање дела мишића око плућних вена, да би се спречило преношење неправилних електро импулса на остатак срца.

Релативно нова процедура све више се доказује као много делотворнија у лечењу пацијената са неправилним откуцајима срца од уобичајене терапије лековима. То је добра вест за оне са тим потенцијално смртоносним поремећајем, преноси „Глас Америке".

„Моје срце би једноставно почело да прескаче и почела бих да губим дах. Обично је то трајало неколико секунди али како сам постајала старија, то је било све горе и све чешће", тако стање познато под називом „атријална фибрилација" описује пацијенткиња Робин Драбант.

Реј Каспиљо каже да је осећао као да ће му срце искочити из груди: „Чини вам се као да вам се груди затварају и борите се за ваздух". Атријална фибрилација може да изазове мождани удар или срчани напад.

Лекари могу да третирају то стање тако што ће уградити катетер око срца. Процедура кратко траје и време за опоравак је минимално.

„Сада употребљавамо енергију радио таласа. Она заправо загрева ткиво и уништава танки слој мишића у околини катетера", објашњава доктор Дејвид Вилбер са Универзитета Лојола у Илиноису.

Процедура је названа катетерска аблација зато што сагорева мали део срчаног мишића.

„Циљ је да се униште мишићи око плућних вена како би се спречило преношења електро импулса (који изазивају аритмију) на остатак срца", истиче доктор Вилбер који је, као и други истраживачи, учествовао у проучавању више од 150 пацијената са атријалном фибрилацијом.

На близу 100 пацијената примењена је катетерска аблација, док су остали били третирани лековима.

„Шездесет до седамдесет одсто пацијената третираних катетерском аблацијом никада више није имало прескакање срца после третмана. Али око 30 одсто јесте. Са друге стране, пацијенти третирани само лековима имали су око 80 до 90 одсто поновљених аритмија у истом временском периоду", истиче др Вилбер.

Пацијент Реј Каспиљо каже да му је та процедура омогућила да поново хода колико хоће без умора.

„Волела бих да сам то урадила пре више година зато што је квалитет мог живота осетно побољшан", напомиње Робин Драмант уз констатацију да је то била „најбоља одлука коју је икада донела.

Ипак, доктор Вилбер каже да катетерска аблација није прва опција у избору третмана за атријалну фибрилацију. Он саветује да се она примењује само ако терапија лековима не донесе резултате.

Детаљан извештај о истраживању објављен је у најновијем издању часописа Америчког медицинског удружења.

број коментара 4 пошаљи коментар
(понедељак, 08. мај 2017, 22:36)
jelena [нерегистровани]

ablacija

ja sam imala neuspjelu ablaciju

(понедељак, 24. нов 2014, 13:44)
anonymoudragicas [нерегистровани]

pitanje

pre dve godine stavljena sam na listu cekanja za ablaciju plucnih vena a termin za intervenciju je bio kraj avgsta.Misleci da cu pismeno biti obavestena ja nikog nisam kontaktirala,te me zanima da li sad da zakazem samo kontrolu ili mogu zakazati ablaciju obzirom sto se i na neke nalaze ceka po dva meseca a sad ih tren utno imam?Hvala

(четвртак, 08. сеп 2011, 19:23)
Goran [нерегистровани]

ablacija plucnih vena

Postovana,

Takodje i ja cekam poziv za ablaciju plucnih vena.Koliko sam upucen ablacija se radi sa lokalnom anestezijom na mestu gde se nalazi preponska vena,a trajanje same ablacije je nesto preko 4h kod aritmije apsolute.

(недеља, 22. авг 2010, 17:10)
ZORICA [нерегистровани]

Poštovani

Zanima me dali se ablacija plućnih vena radi na živo,sa ili bez anestezije. Koliko traje ta operacija?

Htjela bi da znam jer bi to trebala i ja to da radim!


Unapred zahvalna.