Кисеоник лек против главобоље

Решење за многе здравствене проблеме стручњаци траже у природи. Најновија тестирања показала су да јаку, концентрисану главобољу најефикасније ублажава чист кисеоник.

Особе које пате од главобоље, коју осећају на одређеном делу главе, описују
тај бол као јачи и мучнији од порођајних болова или онај након рањавања из ватреног оружја.

Међутим, мере за олакшање патњи од тих веома болних главобоља, познатих и као „самоубилачке главобоље", можда су на видику. Најновија истраживања показала су да удисање чистог кисеоника може знатно да умањи тегобе.

Према речима пацијената, главобоља може да се јави и десет пута на дан, а бол је као да се нож зарива у мозак. Ретко који лек, из широке палете медикамената намењених решавању тог здравственог проблема, може да помогне. Једино што може да донесе олакшање је  удисање чистог кисеоника.

Концентрисана главобоља, открили су истраживачи, појављује се у одређеним интервалима.

Они који пате од ње могу да осете неколико главобоља дневно током неколико недеља или чак месеци. Те главобоље паралишу, а терапија најчешће подразумева инјекције суматриптана.

Међутим, тај лек има више нежељених ефеката и веће дозе могу да нашкоде целом телу.

Тест: ваздух или кисеоник

Доктор Питер Гоудсби са Универзитета Калифорније и чланови истраживачког тима пратили су 76 пацијената у Лондону током пет година. Лекари су пацијенте лечили тако што су им давали ваздух и кисеоник у одвојеним тестовима.

„Наша студија показала је први пут разлику између кисеоника и ваздуха у третирању акутне главобоље. Они су давани у одговарајућим дозама, контролисани на случајном узорку и плацебо узорку и заиста су пружили доказе о корисности употребе кисеоника у борби против концентрисане главобоље", нагласио је Гоудсби.

Резултати студије такође су показали да је најбољи третман била јака доза кисеоника.

„Око 20 одсто напада главобоље ублажено је плацебом, који је у овом случају био ваздух, а 78 одсто напада је готово елиминисано удисањем кисеоника, што је јасна разлика у прилог кисеонику", објаснио је доктор Гоудсби.

Доктор Џоел Сејпер, оснивач Института за неурологију и главобољу у Мичигену, тврди да употреба кисеоника такође помаже да се избегне прекомермо коришћење других лекова.

„Пацијенти су толико очајни да би узели било шта што би могло да им помогне", истакао је Сејпер.
Истраживачи су такође установили да кисеоник може да заустави главобољу и одстрани друге симптоме који се доводе у везу са њом, као што је црвенило и отицање очију.

Према најновијим подацима здравствених власти у САД, трошкови лечења и због изостајања са посла чији разлог је била главобоља процењују се на 17 милијарди долара годишње.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. дец 2009, 09:43) - Milorad md [нерегистровани]

Hiperbarična oksigenoterapija

Pogledajte na Wikipediji sr, temu; Hiperbarična medicina pa ćete saznati u kojim se sve poremećajima u organizmu može primeniti kiseonik.

U osnovi preko 90% bolesti je poremećaj snabdevanja ćelija i tkiva kiseonikom.

Najosetljivije na nedostatak kiseonika su ćelije nervnog sistema (jer za razliku od ostalih tkiva koja mogu da izdrže i više časova bez kiseonika) moždane ćelije drastično reaguju nakon 2-4 minuta od nastanka hipoksije, poremećajem funkcija a nakon tog vremena i trajnim ireverzibilnim promena pa i smrtnim ishodom.

Unazad više od 35 godina Hiperbarična medicina dosta uspešno koristi 100% kiseonik u lečenju glavobolja (pre svega veskularnog tipa)

Primenom ove metode postiže se i do 2000% veća koncentracija kiseonika rastvorenog u plazmi, koja za razliku od eritrocita, može dospeti i dopremiti kiseonik i do hipoksijom najugraženijih delova tela.

Kombinovanom primenom kiseonika sa drugim metodama dobijaju se daleko bolji rezultati lečenja, skraćuje vreme lečenja a periodi između dve remisije se znatno produžavaju, što je od izuizetne važnosti za mnoge bolesnike.

Nažalost jako mali broj ustanova za hiperbarično medicinu, koje trenutno postoje u Srbiji, zasada samo u Nišu, Beogradu, Gamzigradu, sa realitivno ograničenim kapacitetima donekle ograničava upotrebu ove metode kod većeg broja građana Srbije.