Недовољно наспавану децу храна више мами?

Деца која не спавају довољно могу бити у већем искушењу да једу, сугеришу резултати новог истраживања.

Истраживање спроведено у Великој Британији довело су у везу дужину сна код деце и спремност да једу омиљену храну и када нису гладни.

Утврђено је да је код малишана чије су навике у спавању и уносу хране проучаване, а спавали су мање од 11 сати ноћу био већи индекс телесне масе (мера тежине у односу на висину) него код оних који су спавали 11 сати или више, јавља Ројтерс.

Центар за контролу и превенцију болести препоручује 11 до 12 сати сна за децу предшколског узраста.

„Сада већ постоји доста доказа, и за децу и одрасле, која указује да веома кратак или недовољно дуг сан повећава жељу за храном“, рекла је Лора Мекдоналд, водећи аутор студије и професор Универзитета у Лондону.

Према њеним речима, то је забрињавајуће с обзиром на то да живимо у модерном окружењу, где је укусна и висококалорична храна широко доступна и јефтина.

Претходне студије су показале да премало сна знатно повећава шансе да ће дете бити гојазно, како Мекдоналд и њен тим указују. Међутим, мање је познато како сан утиче на свакодневни унос калорија.

Нова студија је укључивала 1.008 петогодишњака рођених 2007. године у Енглеској и Велсу.

Истраживачи су тражили од мајки да одговоре на упитник о понашању малишана према храни, пошто су већ јели. Притом је просечна дужина сна током 24 сата за децу која су учествоавала било 11,48 сати.

Малишани који су спавали мање од 11 сати ноћу оценили су храну на скали од један до пет просечном оценом 2,53, у поређењу са 2,36 за оне који су спавали 11 до 12 сати, а 2,35 за оне који су имали најмање 12 сати сна.

„Код деце која не спавају довољно ноћу, ограничена изложеност укусних намирница у кући може бити од помоћи у спречавању прекомерног гојења“, закључила је професорка Мекдоналд.

број коментара 0 Пошаљи коментар