Орсон Велс у „Четницима“

Један хрватски историчар открио је занимљив детаљ из биографије славног америчког глумца Орсона Велса. Велс је, уз Винсента Прајса, 1942. године глумио у америчкој радио-драми „Четници“ где је глас давао четничком вођи Душану.

Загребачки историчар филма Даниел Рафаелић је, припремајући документарац Друга страна Велса, о америчком глумцу Орсону Велсу, открио занимљив детаљ из његове биографије.

Иако је намера Рафаелића била да се усредсреди на његове улоге у филмовима југословенско-америчке коопродукције, као што су Давид и Голијат и Битка на Неретви, нашао је податак да је Велс 1942. године,  уз познатог глумца Винсента Прајса,  учествовао у америчкој радио емисији Четници, пише загребачки Јутарњи лист.

Четници су били део серијала Трежури стар парејд (Тreasury Star Parade), финансијски помогнутом од стране америчке владе, која је покушавала да упозори слушаоце да се у Европи одигравају важна збивања, јер се тамо Велика Британија, Совјетски Савез и различити покрети отпора боре против Хитлерових трупа.

Четници су се 1942. године нашли у серијалу, јер су почетком те године, из визуре савезника, Дража Михаиловић и његови четници били најважнији покрет отпора који се након слома Југославије формирао на том простору. Његовој репутацији је помогло то што није био комуниста, што га је подржавао краљ Петар Карађорђевић у Лондону и што је начелно био антифашистички, пише Јутарњи.

У емисији Четници, која је трајала 15 минута, наратор је Винсент Прајс, а има и играних делова у којима доминира Велсов глас. Након Прајсових упозоравајућих порука о ситуацији у Југославији, почиње радња: четници полажу заклетву свом вођи који се зове Душан, а глуми га Орсон Велс.

Његови борци су напаћени мушкарци и жене којима је Хитлер узео све, али су им остали пушка, нож и отров, који ће прогутати у случају да их зароби непријатељ. У једном тренутку Душан се исповеда да се још као дечак заљубио у вршњакињу Јовану, а затим се као младић њоме оженио, па су се заједно преселили у Београд, где су отворили малу радњу.

Јована је требало да му роди сина, али је у том тренутку Хитлер бомбардовао југославенску престоницу и она је погинула.

Душан (Орсон Велс) се пред четницима обраћа самом Хитлеру, замера му је што је раскомадао Југославију, побио толике људе, порушио градове, а говор завршава похвално по Дражу Михаиловића.

Јутарњи је текст о Велсу објавио под насловом Велика заблуда Орсона Велса: 1942. у радиоемисији пријетио је Хитлеру и славио антифашисте четнике.

Текст је, иначе, илустрован Велсовом фотографијом из филма Битка на Неретви (1969) у којм је славни глумаци играо - четника. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво