Вајклиф Жан председнички кандидат

Само неколико минута пре истека рока за предају докумената, музичар Вајклиф Жан придружио се повеликој групи претендената на функцију председника Хаитија. Вест о Жановој кандидатури обрадовала је многе, међутим амерички глумац Шон Пен сумња да су намере певача поштене и оптужује га за проневеру.

Амерички певач хаићанског порекла Вајклиф Жан званично је прошле ноћи у Порт-о-Пренсу објавио кандидатуру за председника Хаитија, пренеле су светске агенције.

Тридесетседмогодишњи хип-хоп уметник, који је одлучио да се окрене политици, само 10 минута пре истека рока предао је неопходну документацију за кандидатуру.

„Америка има Барака Обаму а Хаити има Вајклифа Жана", узвикнуо је певач рођен на Хаитију.

Жан је родну земљу напустио као деветогодишњак када су његови родитељи одлучили да се преселе у Њујорк.

Бивши фронтмен групе „Фјуџиз" (Fugees) тако се придружио великој групи претендената за председника сиромашне земље у Карипском мору која је тешко страдала у разорном земљотресу 12. јануара ове године.

Процењује се да је тада погинуло 300.000 људи, главни град Порт-о-Пренс је практично разорен, а 1,6 милиона људи остало је без домова.

Нови председник Хаитија наследиће тежак и опасан посао, оцењују аналитичари. Само једном човеку у историји ове острвске земље, садашњем председнику Хаитија Ренеу Превалу, пошло је за руком да се задржи на челу државе свих пет година, колико траје председнички мандат.

Председнички избори на Хаитију заказани су за 28. новембар.

Ипак, иако Жан има много присталица у земљи и свету, на вест о његовој кандидатури огласио се преко телевизије Си-Ен-Ен (CNN) глумац Шон Пен који је изразио резерве према мотивима певача.

Пен, који се после земљотреса активно укључио у хуманитарне акције на Хаитију, нагласио је да Жан није посетио родно острво месецима после катастрофе.

„Практично је био нем, а за нас (који смо били) на Хаитију био је непостојећа особа", навео је двоструки добитник Оскара.

Шон Пен је популарног певача такође оптужио да је проневерио 400.000 долара из фондова невладине организације „Јеле Хаити" (Yele Haiti).

Та организација, чији је Вајклиф Жан суоснивач, основана је 2005. године и била је веома активна после земљотреса.

Прикупљено је девет милиона долара помоћи, али је организација била оптужена и за малверзације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво