Мој неспособни муж премијер?!

Супруга новог премијера Јапана Нобуко Кан објавила књигу у којој тврди да је избор њеног мужа „нереалан и грешка" јер он „не зна ни говор да прочита". Прва дама мисли и да Наото Кан нема никакве шансе да остане на функцији, па је у резиденцију понела само летњу гардеробу.

Нови премијер Јапана Наото Кан се још није „загрејао" на новој функцији, на коју је ступио у јуну, а већ се о њему појавила књига која открива његове мане, а чији је аутор нико други него његова жена.

„Ти премијер, па шта ће се променити у Јапану?" - прилично је сугестивни наслов књиге која је прошле седмице објављена и чијих је 60.000 примерака практично разграбљено.

Прва дама Јапана, за коју муж и премијер каже да је „увек била опозиција у кући", набројала је у књизи низ његових мана, па је тако открила да он ништа не ради од кућних послова и да има „кратак фитиљ".

„Не уме ни да прочита говор", замера премијеру његова жена Нобуко Кан, признајући да он „делује инспиративно када говори спонтано", али „уме да изгуби нерве".

Јапанска прва дама отворено пише да је избор њеног мужа за премијера „нереалан" и да се она „не може отети утиску да је то грешка".

„Пошто га познајем заиста добро, не престајем да се питам да ли је та особа заслужила да буде премијер", написала је госпођа Кан, како преноси агенција АП.

Књига Нобуко Кан је својеврсна хронологија успона и падова током 40 година брака Канових и супротна је јапанској традицији да се у јавности не говори ружно о другима, поготово о најближима.

За средовечне јапанске парове је ћутање о заједничком животу „златно правило". Брачни пар Кан има два сина и једино што Нобуко поздравља код мужа је што је „брижан према деци".

Јапански 63-годишњи премијер је на питања новинара да ли је прочитао женину књигу признао да је „преплашен" и да га то спречава да прочита шта му је „опозиција" поручила са страница, као и између редова.

Наото Кан се није стидео ни да призна како је 1998. године, када је у јавност избила његова авантура са другом женом, захвалан што му је жена опростила назвавши га „идиотом".

Премијер најдаље до септембра

Књига се појавила у незгодном тренутку, јер он још није „отворио карте" какву политику намерава да води, док је посебно ангажован да поврати углед своје Демократска партије Јапана (ДПЈ) која је, иако владајућа, изгубила на недавним парламентарним изборима за горњи дом парламента, подсећа АП.

Пошто у септембу следе избори у ДПЈ, прва дама Јапана верује да ће владавина њеног мужа бити кратка и стога је, када се селила у резиденцију премијера, понела само летњу гардеробу.

Онај ко буде изабран на конгресу партије вероватно ће постати и нови премијер, тврди Нобуко, а убеђена је да то никако неће бити њен муж.

Оштри кометари жене актуелног премијера се дијаметрално разликују од хвалоспева које је жена претходног премијера Јукија Хатојаме изговарала о своме мужу.

Ипак, није баш најјасније да ли је Јукио Хатојама због тога био у предности, јер Јапанци нису пуно веровали Мијуки Хатојами која је отворено тврдила да су је отели ванземаљци и да је у више наврата путовала на Венеру.

Госпођа Мијуки, некада глумица, остала је упамћена као неустрашиви модел сопствених креација, укључујући и хаљине направљене од џакова за кафу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи