Mузика Арсе Јовановића опет у Холивуду

После много признања редитељу, драматургу и композиртору Арси Јовановићу стигло је још једно. Овога пута из Холивуда од редитеља Теренса Малика, који је уз Бредa Пита и Шонa Пена, тражио и Арсину музику за свој филм.

Наш истакнути редитељ, драматург и композитор Арсеније Арса Јовановић, један од најпознатијих радиофонских стваралаца о чему сведоче најпрестижније награде и признања са светских фестивала, ових дана добио је још једно признање за свој рад. Овог пута стигло је из Холивуда.

Арсеније Јовановић, рођени Београђанин са тренутним пребивалиштем у Ровињу, где ствара са истим еланом као и било где, скромно признаје да му је мало непријатно када кажу да је композитор, јер не поседује класично музичко образовање.

Међутим, то нимало није сметало чувеном холивудском редитељу Теренсу Малику да за свој најновији, још неприказан филм „Дрво живота", у коме глуме Бред Пит и Шон Пен искористи чак, четири Јовановићеве композиције.

Заправо, реч је о наставку сарадње.

„Баш ту негде уочи наших балканских несрећа, дошло је до мог 'Креманског проророчанства', које је емитовао Пабилик Радио у Америци. Тај радио је дошао до траке, то му се допало и тако сам ушао у филм 'Thin Red Line' или 'Танка црвена нит'", говори Арса Јовановић.

'Креманско пророчанство' је очигледно оставило снажан утисак на Теренса Малика и зато можда није необично да је пожелео да и свој нови филм обогати Јовановићевом музиком, која се сврстава у такозвану конкретну музику и подразумева својеврсну комбинацију снимљених звукова из природе и софтверске надградње.

У сваком случају, наш редитељ, драматург, композитор и мореполавац је презадовољан.

„То је сарадња живота. Моја средина ме не препознаје. Нико није рекао дај да узмемо његову музику за ту и ту представу или за неки филм", каже Арса Јовановић.

Прича уобичајена за нашу средину хронично тврду на ушима. По свему судећи, Арсина музика боље се чује преко мора и океана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво