Петиција подршке Роману Поланском

Пошто је одбрана славног редитеља јуче доживела још један ударац, а изручење у САД је све изгледније, покренута петиција подршке Поланском. Француски медији тврде да ће се петицији прикључити више режисера чији су филмови у селекцији овогодишњег Канског фестивала.

Више редитеља, чија се остварења налазе у званичној селекцији овогодишњег филмског фестивала у Кану, потписаће данас петицију подршке колеги Роману Поланском, који у притвору у Швајцарској чека исход затева за изручење САД.

Како преносе француски медији, колеге Романа Поланског данас ће потписати петицију подршке, иако не прецизирају који су редитељи у питању.

Петиција ће се вечерас наћи на интернет сајту француског филозофа Бернара Анрија Левија "La regle du jeu".

На истом сајту је почетком маја објављено и отворено писмо Поланског швајцарском правосуђу, насловљено „Не могу више да ћутим".

Бернард Анри Леви, члан покрета Нова филозофија, у прошлости је у фокус јавности долазио због подршке рату у Ираку, одбране папе Бенедикта XVI од критика јеврејске заједнице, противљења ношењу вела, као и залагања за решавање кризе у Дарфуру.

Одбачена молба адвоката

Одбрана Романа Поланског јуче је доживела нов ударац, пошто је суд у Лос Анђелесу одбацио молбу његових адвоката да се објави доказ који би, по њима, могао да осујети његово изручење у САД.

Славни редитељ, добитник Златне палме 2005. године за филм „Пијаниста" (76), налази се у кућном притвору у својој вили у Гштаду, у Швајцарској.

Истовремено, његови адвокати се боре против захтева америчких судских власти за изручење због сексуланог односа који је имао са малолетницом 1977. године.

Против Поланског је још тада био покренут судски поступак, али је он побегао из САД пре изрицања пресуде и више никада није крочио на америчко тле.

На основу међународне потернице, славни редитељ је ухапшен крајем септембра прошле године у Швајцарској, где је требао да прими филмску награду на једном фестивалу.

Крајем априла калифорнијски суд је одбио да му суди у одсуству. Полански од тада чека исход захтева за изручење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара