Изручење зависи од суда у САД

Одлука о изручењу Романа Поланског из Швајцарске у САД зависиће од прихватања захтева режисерових адвоката да му се суди у одсуству. Прихватањем захтева, Полански би избегао повратак у САД, чије га власти траже због незаконитог сексуалног односа са малолетницом пре 32 године.

Пресуда швајцарских власти о изручењу Романа Поланског биће донета тек после одлуке калифорнијског Апелационог суда о захтеву да му се суди у одсуству.

Судећи по изјави портпарола швајцарског министарства правде Фолка Галија, ако буде усвојен захтев за суђењем у одсуству, то би могло да значи да ће пољско-француски режисер избећи повратак у САД.

Како је објашњено, Швајцарци га неће изручити, осим ако казна не буде дужа од шест месеци.

Такође, уколико би му се судило у одсуству, била би размотрена и жалба адвоката Поланског, у којој се тврди да је сада покојни судија Лоренс Ритенбенд направио процедуралне пропусте, када је први пут вођен поступак пре 32 године.

Али, уколико се захтев одбије, то би имало негативне последице по редитеља, који је САД напустио још 1978. године, после признања да је имао сексуалне односе са тринаестогодишњом девојчицом.

Швајцарске власти ухапсиле су Поланског 26. септембра, када је дошао у Цирих да би на филмском фестивалу примио награду за животно дело.

Редитељ је у притвору провео два месеца, пре него што је премештен у кућни притвор у луксузну вилу у Гштаду.

Деликатна ситуација за швајцарске власти 

Портпарол швајцарског министарства правде Гали је изјаву дао после ескалације међусобних оптужби тужитеља и одбране, у којима су адвокати Поланског оптужени да користе „полуистине, превиде и спекулације" како би дали лажну слику догађаја.

Тужиоци такође тврде да је Споразум о изручењу погрешно тумачен и да Полански мора да се врати у САД.

Изручење Поланског је сложено и дипломатски осетљиво питање за Швајцарску, која се суочава са случајем старим три деценије, збуњујућом процедуром изрицања казне, као и редитељевим бегом.

Такође, великог утицаја има и редитељев углед и статус културне иконе, његова лична историја особе која је преживела холокауст, а затим и брутално убиство супруге од стране следбеника злогласног Чарлса Менсона у Калифорнији.

Роман Полански, редитељ филмова „Кинеска четврт" и „Розмарина беба", добио је Оскара и Златну палму за остварење „Пијаниста" из 2002. године, док је на последњем Берлиналеу Полански добио Сребрног медведа за режију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи