Афлек прикупља новац за источни Конго

Холивудски глумац Бен Афлек основао фондацију за помоћ источном делу ДР Конга, у којем су и после краја крвавог рата 2003. године настављена ратна дејства. По учесталости силовања и других врста сексуалног насиља, ситуација у источном делу ове државе у централној Африци сматра се најгором у целом свету.

Бен Афлек покренуо је иницијативу за усмеравање пажње на забрињавајућу ситуацију у ратом захваћеном подручју источног Конга, као и за прикупљање новца за жене и децу које су постали жртве ужасних злочина.

Амерички глумац и режисер је у Демократској Републици Конго, једној од најсиромашнијих држава на свету, провео пет дана прошле недеље и упознао децу која су била приморана да буду сексуални робови.

Такође, глумац је посетио и затворенике осуђене за силовање како би што боље разумео проблеме са којима се суочава ова земља.

Нова фондација, Иницијатива за источни Конго, помагаће домаћа удружења, изјавио је Афлек приликом пете посете афричкој држави.

„Људи у овим заједницама су, по мом мишљењу, највише су урадили на решавању хуманитарне кризе јер они најбоље разумеју проблеме и више су посвећени јер се то тиче њихових живота", изјавио је Афлек у Најробију у Кенији после посете Конгу.

Нову фондацију делимично финансира Хауард Бафет, син инвеститора Ворена Бафета, коме је управо Афлек представио визију новог добротворног друштва и описао све тежу ситуацију у тој афричкој земљи.

„Треба да знате да је три и по милиона људи умрло за 12 година, да знате за жене које су жртве силовања и за децу војнике и децу заражену ХИВ-ом", испричао је глумац том приликом.

Бафет је саопштио да је подржао иницијативу баш због тога што помаже локална удружења.

Бен Афлек (37 година) први пут је посетио источни Конго 2007. године, а такође је и режирао кратки филм "Gimme Shelter", који говори о хуманитарној катастрофи у тој афричкој земљи.

Конго је претрпео вишегодишње сукобе, а рат који је трајао од 1998. до 2002. године поделио је велику нацију на више ривласких области у којима се сукобљавало неколико различитих војски, а сукоб је у источном делу државе настављен и после покушаја за успостављање мира 2003. године.

Оклевање око ангажмана и ратне страхоте

Како је објаснио, Афлек је испрва био несигуран да ли да се ангажује на решавању проблема јер није имао довољно информација и није хтео да у очима јавности изгледа као арогантни глумац, заинтересован искључиво за самопромоцију.

Зато је пре покретања пројекта пет пута посетио кризно подручје.

Афлек је додао да ће Иницијатива за источни Конго такође покушати да изврши притисак на власти САД како би се дошло до задовољавајуће стратегије.

Међу особама са којима се Афлек сусрео била је и деветнаестогодишња девојка коју је група побуљеника из суседне Руанде отела када је имала само 15 година и две године је приморавала да буде сексуална робиња шесторици мушкараца.

Она је после тога некако успела да побегне и да добије помоћ од хуманитарног удружења „Нека Африка живи", која учи бившу децу војнике занатима као што су кројачки или столарски.

„Када је ова бивша робиња сазнала да је трудна, није желела да жив, али су опатице из ове организације ипак успеле да јој помогну. Сада студира како би постала адвокат и била у стању да се што ефикасније бори за женска права."

Организација „Нека Африка живи" управо је врста удружења које Афлек намерава да подржи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара