Ода Бекамовој тетиви

Једна од најугледнијих британских песникиња, Керол Ен Дафи, инспирисана повредом Дејвида Бекама, написaла је песму у којоj познатог фудбалера пореди са митским грчким јунаком Ахилом. Као и у грчким митовима, животи појединих звезда су прича о тријумфу и трагедији и на неки начин ми из њих извлачимо поуку, каже Дафијева.

Нема сумње да је Дејвид Бекам своје фанове инспирисао на многа занимљива дела (и недела), али нико није слутио да ће бити „муза" једној од најугледнијих британских песникиња Керол Ен Дафи.

Дафијева је написала песму као израз саосећања са повређеним фудбалером. С обзиром на то да је Бекам повредио Ахилову тетитву, песникиња га пореди са једним од највећих јунака из грчке митологије. Песма се, сасвим пригодно, зове „Ахил (за Дејвида Бекама)".

„Јавни живот појединих људи даје нам основ за причу и само треба да је пратимо. Стално говоримо о томе да 'треба следити сан', да неко 'живи као у бајци' или да је 'херој'. Као и у грчким митовима, животи појединих звезда су прича о тријумфу и трагедији и на неки начин ми из њих извлачимо поуку, као што учимо и из дела Овидија, браће Грим или Шекспира", објашњава Керол Ен Дафи.

Бакаму je у недељу, на утакмици Милан-Кијево, пукла Ахилова тетива, а песникиња каже да су је дубоко потресле његове сузе после повреде. Ипак, сматра да су мале шансе да јој се познати фудбалер захвали на посвети.

„Веће су шансе да ја гледам фудбалску утакмицу, него да он чита поезију", признаје Дафијева.

Керол Ен Дафи је прошле године именована за „Песника лаурета", односно за званичног песника Краљевства, што је позиција која у Великој Британији постоји већ вековима.

Својевремено су на тој позицији били легендарни песници попут Вордсворта и Тенисона, а Дафијева је прва жена и прва особа из Шкотске која је именована за „Песника лауреата".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво