Читај ми!

Мики Манојловић: Најзначајније је што сам жив

Глумац Предраг Мики Манојловић један је од добитника награде "Димитрије Митриновић", коју додељује фондација "Арс Лонга" за изузетан допринос српској култури и очувању лепих уметности

Бард нашег глумишта открио је због чега му је ова награда веома важна, али и који су му глумачки изазови били највећи у каријери, а који га тек очекују. Награда која носи име писца, филозофа, теоретичара, Димитрија Митриновића, за глумца Микија Манојловића, веома је драга.

„Значи ми, зато што је Димитрије Митриновић веома заборављен, па можда допринесемо да се обнови сећање на делић његовог животног пута и онога што је радио, мислио и деловао, бићу срећан", истакао је Мики Манојловић.

Глумац Мики Манојловић остварио је око 40 главних улога у позоришту и играо у више од 80 домаћих и страних филмова.

Које улоге су Вам биле најзначајније у каријери?

„Најзначајније је што сам жив и могао сам да урадим толико ствари у позоришту и на филму, помало на телевизији и ван тога. Шта сам успео да урадим са својим животом, са својом породицом и са децом и све шо нисам још успео да урадим, а волео бих", навео је глумац.

Велики број улога захтева не само глумачки таленат, већ и много рада, а како се долази до таквих глумачких успеха?

„И сам се питам некада како сам то успео, јер кад погледате године којима се бавим својим послом, то је пуно озбиљног рада и не знам када сам стигао све то", рекао је глумац.

Играо је у позоришту, а више на филму. Каква је разлика?

„То су два начина исте ствари, два поља исте ствари, два терена на којима човек може да открива себе, да ради на себи и да се веома изненађује", напомиње глумац.

Мики Манојловић је градио успешну каријеру у иностранству, играо у филмовима који су освајали „Златне палме" у Кану, или били номиновани за награде „Оскар" и „Златни глобус". А који филм је глумцу отворио врата светске кинематографије.

„Први филм који ми је отворио врата је филм Само једном се љуби, који је био у Кану 1981. године. Филм Отац на службеном путу је отворио двокрилна врата, а после тога је све било нормално", рекао је Мики Манојловић.

Члан је Европске филмске академије од 2007. године и почасни доктор Универзитета аудио-визуелних уметности Њујорк-Париз.

Колико је за нашу државу важно да има представнике у светским кинематографским институцијама?

„Што је више наших у тим телима, то је боље за нашу кинематографију и за нашу културу. Увек се трудим да предложим оне за које мислим да треба да буду ту", напоменуо је глумац.
После толико година на сцени, питали смо Микија Манојловића шта је за њега глума?

„То је мој живот и начин живота", рекао је глумац Мики Манојловић.

А животни мото му је у складу са насловом његове књиге „А ко си ти", монографије која открива његов живот и рад и поставља многа питања. Ко је он, открива нам не само кроз књигу, већ и кроз његове улоге.

Следе нови планови, снимање филма у иностраној продукцији од 1. маја, али и наставак рада његове Радионице „Интеграције",у оквиру које помаже слепим и слабовидим и маргинализованим групама и особама да учествују у креирању уметничке сцене града.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво