Годишњица рођења Елвиса Прислија

Бројни обожаваоци широм света обележиће 75. годишњицу рођења краља рока. Његови поштоваоци окупиће се у Грејсленду, а планирани су бројни концерти и изложбе у Мемфису, Токију, Лондону и Паризу.

Да је жив, популарни амерички рок певач Елвис Присли данас би напунио 75 година. И даље веома бројни обожаваоци обележиће рођендан краља рока многим манифестацијама које ће бити одржане у Америци, али и широм света.

За милионе обожавалаца, Арон Елвис Присли, још је жив и његов ће рођендан бити достојно прослављен у САД, али и у читавом свету као да није преминуо у 42. години.

„Елвис је и даље популаран у целом свету, а његови поштоваоци и обожаваоци и ове године окупиће се поводом његовог рођендана у Грејсленду", изјавила је портпаролка Прислијевог имања у Тенесију, где ће бити одржане многе свечаности.

Бивша Прислијева жена Присила и кћека јединица Лиса Мари Присли сећи ће рођенданску торту на травњаку у Грејсленду који се од 2006. године води као историјски споменик и који сваке године обиђе око 600.000 посетилаца.

Како преносе страни медији, у америчком граду Мемфису ове године 8. јануар проглашен је за „Дан Елвиса Прислија" и тим поводом биће одржани бројни концерти и изложбе.

Клубови Прислијевих фанова предвидели су сличне догађаје у Токију, Лондону и Паризу.

„Елвис је један од ретких људи који су умели да сруше културне границе", изјавио је тим поводом организатор изложбе у Прислијеву част у Кливленду, у америчкој савезној држави Охајо.

Према речима Ерике Дос професорке америчких студија на универзитету у Индијани, 32 године после смрти, када га је покосио срчани удар, Елвис је још важна фигура у култури.

Елвис је свој први допринос року дао хитом "Heartbreak Hotel" 1956. године.

Славни певач неодољиве харизме својим понашањем подстицао је послератне генерације да не прихватају конвенције.

„Био је невероватно леп и свесно и одлучно је срушио сексуалне табуе педесетих година. Привлачним су га сматрале како жене тако и мушкарци", истакла је професорка Дос, ауторка књиге „Елвис култура: Обожаваоци, вера и имиџ" (Elvis Culture: Fans, Faith and Image).

Рођен у скромној породици 8. јануара 1935. године у месту Тупело, на југу Мисисипија, Елвис је ушао у легенду као сиромах који је успео, као белац који је певао као црнац и као прави секс симбол.

Уз поп икону Мајкла Џексона, преминулог 2009. године, Елвис Присли је певач који је продао највећи број носача звука у свету (близу милијарду). Осим музике бавио се и филмом у којима је остварио тридесетак улога.

„Он је до те мере у средишту нашег музичког речника, он је ДНК наше музике", нагласио је поводом Елвисовог рођендана Џеф Мелник, професор америчких студија на Универзитету Бабсон у Масачусетсу.

Огромну популарност овог музичара не узрокује његова преурањена смрт, оценио је професор подсећајући да се Присли пред крај живота борио против гојазности, зависности од лекова и депресије.

„Оно што је остало су невероватни снимци уметника који је радио ствари које се нико пре њега није усудио да уради. Једноставно је био јако добар и то је све", образложио је професор Мелник.

Међу највећим хитовима Елвиса Прислија свакако су песме "All shook up", "Don't be cruel", "Love me tender", "Are you lonesome tonight", "It's now or never", "Can't help falling in love", "Little sister", "Viva La Vegas", "Suspicious mind", "In the ghetto", "Always on my mind" и многе друге.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво