Аристотелове врлине и Хомерова крофна

Ватикански лист „Осерваторе романо" похвалио је легендарну цртану серију „Симпсонови". У тексту под насловом „Аристотелове врлине и Хомерова крофна", лист је занимљивим оценио филозофска размишљања јунака серије, њихове повремено оштре опаске и често немилосрдне критике на рачун религије.

Америчка цртана серија „Симпсонови", која ове године обележава 20 година постојања, изгледа да не остава равнодушним никога, па ни коментатора ватиканског листа „Осерваторе романо".

Лист је серију похвалио и оценио занимљивим филозофска размишљања јунака серије, њихове повремено оштре опаске и често немилосрдне критике на рачун религије.

Без главе породице Хомера Симпсона и других јунака жуте боје, „многи данас не би могли да се насмеју", пише у тексту под насловом „Аристотелове врлине и Хомерова крофна".

Творци „Симпсонових", најдуговечније америчке цртане серије, успели су да привуку старију публику и заинтересују је за цртане филмове, додаје лист.

Шоу је заснован на „реалистичном и интелигентном писању", али га ипак треба критиковати због „претерано сировог језика и насиља у неким епизодама као и због појединих екстремних избора сценариста".

Религија - од монотоних проповеди свештеника Лавџоја до Хомерових разговора са богом - толико се често помиње у серији да би можда чак било могуће измислити „симпсоновску теологију", прокоментарисао је аутор текста.

Према оцени листа, Хомерова верска збуњеност и незнање су „огледало равнодушности и потребе савременог човека за вером".

Осерваторе романо је коментарисао и епизоду у којој Хомер плачним гласом позива на божју помоћ речима: „Обично нисам верник, али ако си тамо горе, спаси ме, Супермене!".

„Хомер налази последње уточиште у богу, чак иако га понекад назива запањујућим именима. Али то су само мале грешке, ипак се њих двојица добро познају", пише ватикански лист.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво