Колекција Дикенсових предмета пред посетиоцима музеја у Лондону

Музеј Чарлса Дикенса изложио је 300 предмета из највеће приватне збирке – писма, накит, илустрације Дикенсових књига као и 25 романа из његове личне библиотеке.

У лондонском Музеју од сада ће бити похрањено и 25 до сада невиђених писама Чарлса Дикенса. У једном од њих он описује планове за богату вечеру и примећује да би требало да буде много шампањца, а нешто мање вина.

Осим писама преузети су и лични предмети укључујући прибор за писање, накит, оригинални уметнички радови илустратора његових књига, већи број необјављених рукописа, писма људи из његовог најближег окружења и 25 књига из Дикенсове личне библиотеке.

Директорка Дикенсовог музеја сматра да је то изузетна колекција.

„Ово је фантастична набавка за наш Музеј, највећа још од 70-тих година. Пружа нам нови увид у његов живот и дело“, наглашава Синди Сјугхру.

Добијање тако великог броја предмета из приватне збирке било је могуће захваљујући бесповратном зајму од милион и 200.000 фунти од Националног фонда за наслеђе и сећање, као и других фондова који су значајно допринели донацијама. Укупна сума је милион и 800.000 фунти. 

„Колекција нам пружа и слику о томе какав је био однос Дикенса према породици и пријатељима. О утицају његових књига широм света. Због тога је ово за нас посебан дан“, додаје директорка.

Донирана збирка ће бити истражена, унета у каталоге и конзервирана пре него што буде изложена у наредне две године, како преко интернета тако и у просторијама пишчевог дома у Лондону. Доспеће колекције је објављено на дан 208. годину Дикенсовог рођендана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи