Преминуо творац наредби „копи“, „пејст“, „кат“...

Лери Теслер, легенда раног развоја рачунарске науке, преминуо је у 75. години. Теслер је најпознатији по компјутерским наредбама за копирање, пребацивање, сечење...

Његове компјутерске наредбе олакшале су живот и свакодневно их користе стотине милиона људи, а врло мало њих зна ко их је заправо смислио.

Лери Теслер почео је да ради у Силицијумској долини шездесетих година, када је рачунарска наука била још у повоју, а компјутери нису били на располагању већини људи.

Великим делом захваљујући његовим иновацијама, које су укључивале наредбе cut (исеци), copy (копирај), paste (налепи), find/replace (пронађи/замени), компјутери су постали једноставни за употребу већини људи.

Компанија „Зерокс“, где је Теслер провео део каријере, одала му је почаст, наводећи да је свачји радни дан једноставнији захваљујући његовим револуционарним идејама.

Теслер је рођен у Бронксу 1945. године и студирао је на Универзитету Стенфорд у Калифорнији. После дипломирања, специјализовао се и посветио осмишљавању рачунарског интерфејса, односно раду на томе да коришћење компјутера учини једноставнијим.

Каријеру је започео у истраживачком центру „Зерокса“ у Пало Алту, након чега га је Стив Џобс довео у „Епл“ где је провео 17 година и постао шеф научног тима.

После „Епла“ покренуо је сопствени образовни стартап, а радио је повремено и за „Амазон“ и „Јаху“.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво