Легенда Холивуда, глумац Кирк Даглас преминуо у 104. години

Једна од првих холивудских звезда, легендарни глумац Кирк Даглас преминуо је у 104. години. Одиграо је више од 90 улога, од тога 75 филмских, а суперстар постао је пре него што је тај термин почео да се користи за глумце.

Велики Спартак, легенда светске филмске сцене отишао је заувек. Његов син, познати глумац Мајкл Даглас потврдио је вест часопису Пипл.

„Са великом тугом моја браћа и ја обавештавамо вас да нас је Кирк Даглас данас напустио у 104. години. За свет он је представљао легенду, глумца Златног доба филма, хуманитарац посвећен правичности. Али за мене и моју браћу Џоела и Питера, он је био тата, за Кетрин предиван свекар, за унуке и праунуке деда препун љубави. За Ен је био предиван супруг“, навео је у саопштењу Мајкл Даглас.

Амерички глумац и продуцент рођен је у Амстердаму у америчкој савезној држави Њујорк, 9. децембра 1916. године, у јеврејској породици имиграната из Белорусије.

На свом врхунцу Даглас се појављивао у три филма годишње. У првих 50 година своје каријере снимио је више од 80 филмова, а важио је за свестраног глумца, којем су подједнако лежале улоге смештене на Дивљем западу, задимљеним џез клубовима или цветним ливадама Провансе.

„Желео сам да будем глумац још кад сам ишао у други разред. Глумио сам у представи, мајка ми је направила црну кецељу и играо сам обућара. После представе отац ми је дао и првог Оскара – корнет од сладоледа“, рекао је једном приликом легендарни глумац.

Кирк Даглас је у својој богатој каријери прву номинацију за Оскара добио за улогу сурово амбициозног боксера у драми Шампион из 1949. године.

Номинације за Оскара добио је и за улоге опортунистичког филмског могула у драми Лоши и лепи (The Bad and the Beautiful) 1952. године, као и за измученог сликара Винсента ван Гога у биографском филму Жудња за животом (Lust for Life) из 1956. године.

„Глумачки уговор као ропство“

Улогом Спартака у истоименом историјском спектаклу 1960. године се заувек сврстао међу највеће глумце света. Екранизација побуне у Римском царству постала је велики хит широм света, а Даглас је био и продуцент на филму.

Иако му је Оскар измакао током почетка каријере, златну статуету за укупни допринос седмој уметности добио је 1995. године.

Једва је преживео пад хеликоптера 1991. године, а након шлога који је доживео 1996. године скоро се потпуно повукао се из глуме.

Мрзео је холивудски студио-систем и често је поредио стандардни глумачки уговор са ропством. Зато је и лансирао сопствену продукцијску компанију 1955. године, са којом је учествовао, између осталог на снимању Спартака.

Помогао је и да се разбије холивудска цензура крајем 50-их и 60-их година давајући шансу бројним људима из света филма који су се налазили на црној листи.

Име Исер Данијелович променио је у Кирк Даглас непосредно пре прикључивања Америчкој морнарици у Другом светском рату.

Женио се два пута, имаo je четири сина, од којих је најпознатији глумац и продуцент Мајкл Даглас.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи