„Најк“ повлачи производе са Кобијевим именом: Нема профитирања на трагедији

Компанија „Најк“ повукла је из онлајн продаје све производе с именом Кобија Брајанта, легендарног кошаркаша који је у недељу погинуо у паду хеликоптера у Лос Анђелесу. На „Најковом“ сајту повучени су сви артикли са именом Брајанта и тренутно их није могуће купити на тај начин.

Брајант је погинуо у недељу у паду хеликоптера, а међу девет настрадалих особа је његова 13-годишња ћерка Ђана, као и породица некадашњег бејзбол тренера Џона Алтобелија.

Амерички произвођач спортске опреме одлучио се на такав потез да би спречио препродавце да покупују велики број тих производа одједном и касније их продају по већој цени, потврђено је за И-Ес-Пи-Ен.

У овом тренутку, ако у претрази на сајту nike.com укуцате било шта што има везе са колекцијом „Црне мамбе“, искочиће љубичасто-жута поклон картица на којој се налази лого „Лос Анђелес лејкерса“.

Трагична смрт Кобија Брајанта одразила се на целу компанију, запослени су у шоку и тешко прихватају одлазак једног од највећих спортиста свих времена.

Коби није био само један од најбољих „Најкових“ спортиста, већ прави партнер који је радио са руководиоцима, дизајнерима, програмерима и запосленима у целој корпоративној структури, од када се придружио „свуш“ породици 2003. године.

Опрема с његовим потписом један је од најпродаванијих брендова „Најка“, поготово кошаркашке патике које је према подацима И-Ес-Пи-Ена у овој сезони носило више од 100 НБА кошаркаша. У питању је скоро четвртина најјаче лиге света.

Дизајнери у Бивертону, Орегон (где се налази седиште америчког гиганта), били су одушевљени његовом пажњом ка детаљима, као и педантним приступом како би се патике побољшавале из године у годину.

„Кажем вам, било је то као када је Хари Потер слетео у Хогвортс“, рекао је Коби пре неколико година кроз смех, осврћући се на долазак у „Најк“.

„Хари је стигао кући. Увек сам окружен мноштвом људи који су компететивни и једнако такмичарски настројени као ја или воле спорт попут мене.“

У понедељак су хиљаде људи стизале у Бивертон и окупљале се испред плаката високог 35 метара са ликом Брајанта који гледа на јужну обалу језера. Одевени у његову опрему и бројне моделе патика (11 модела док је био играч и шест нових када је завршио каријеру), остављали су цвеће и меморабилије на импровизованом бдењу.

„Изражавамо најдубље саучешће свима који су били блиски Кобију, посебно његовој породици и пријатељима. Био је један од највећих спортиста своје генерације и имао немерљив утицај на свет спорта и кошаркашку заједницу. Био је вољени члан 'Најкове' породице. Много ће нам недостајати. Мамба заувек“, објављено је у саопштењу компаније.

„Најк“ је планирао промоцију новог модела „Кобе 5 Протро“ у наредним недељама. Модел би био у комбинацији црне и беле боје, са примесама краљевске златне и требало би да светлост дана угледа седмог фебруара. У питању су бела и црна боја модела које је носио у финалу НБА лиге 2010. године, када је освојио пети и последњи шампионски прстен. Међутим, још није познато да ли ће промоција бити одложена.

Амерички гигант поново ће размотрити на који начин ће у будућу продају укључити опрему с Кобијевим потписом, а на сличне кораке одлучиле су се и неке компаније које се баве препродајом спортске опреме.

„Нећемо продавати ништа са Кобијевим именом до даљег. Сви производи су повучени са рафова и све онлајн наруџбине су рефундиране“, саопштио је ланац продавница „Риф“ из Лос Анђелеса.

"Urban necessities", компанија из Лас Вегаса послала је мејл продавцима у недељу како би објаснила приступ Кобијевим производима и онемогућила их да драстично повећавају цене. На неким секундарним продајним местима, Брајантове патике поскупеле су за 200 или 300 одсто у последња 24 сата.

„Због недавне смрти Кобија Брајанта и поштовања према његовој породици и заоставштини, не желимо да дозволимо да се мењају цене производа“, наводе из окмпаније "Urban necessities".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи