Украдена виолина напокон са Лајком Феликсом на Палићу

После вишемесечне потраге, музичару Лајку Феликсу, враћена је украдена виолина, вредна пола милиона евра. Полицајцима у Новом Саду који су је пронашли, писмено се захвалио и власник инструмента – колекционар из Аустрије. За Лајка, скупоцена виолина има другачију вредност. О томе и другим занимљивостима из своје богате каријере говорио је за РТС.

Војвођански Паганини цењен је на свим светским меридијанима од Њујорка до Токија, где има и клуб обожавалаца. Лајко Феликс има статус интернационалне звезде у Мађарској, а у Србији је почасни фрађанин Малог Иђоша. Ипак, на Палићу је нашао место за одмор и стварање.

Без алата нема заната и нема музике без инструмента. После вишемесечне потраге, музичару је враћена украдена виолина, вредна пола милиона евра.

„У ствари, мене не интересује толико вредност једне виолине. Иинтересује ме звук и у ствари ово ми је алат. Један мој друг, који живи у Бечу и ради тамо, је колекционар у Аустрији и увек добијам те ствари од њега да бих их свирао и да бих после неког времена се испоставило који је инструмент та виолина који ћу да купим једног дана“, објашњава прослављени музичар.

Виолиниста познат као мајстор импровизације истиче да му је за добру свирку потребан инструмент који није тежак и онај који ће га инспирисати. 

Лајко Феликс не воли да људи његов музички стил сврставају у било који жанр: „Мислим да има добра и не толико добра музика. Неки филинг који постоји у Војводини, то ме инспирише и увек ме инспирисало“.

У Феликсовом плану је грандиозан концерт са Балетом из Ђера. 

„Ако је музика добра и иде на руку те драмтургије оно што су они измислили онда ту нема проблема“, каже Феликс који истиче да никада није желео да постане звезда и да је понекад досадан.

Виолиниста доста времена проводи на Палићу и истиче да је то место одабрао првенствено за одмор и редован рад.

„Не бих могао да наведем друго место где бих могао да идем, ни у неку Швајцарску или неки Мексико“, открива Феликс и додаје да су му већ понудили разне ствари, али да одлучан у намери да не напушта Палић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи