Јединствена и заувек млада као Вишња са Ташмајдана

Једна од најсјајнијих звезда српског и југословенског глумишта се угасила. У 67. години, преминула је глумица, историчарка уметности, симбол талента и истинске лепоте - Неда Арнерић.

Отишла је Вишња са Ташмајдана, Делфина, млада из Ко то тамо пева, Оља из Варљивог лета, отишла је наша Неда Арнерић – неодољив девојчурак, партизанка, заводница, глумица спремна да се суочи са различитим професионалним изазовима, али и са сопственом несигурношћу. Била је снажна. Била је крхка.

„Научили су ме да будем тачна, професионална, прецизна јер бих добила грдњу да није било тако. Јесам. Велики сам професионалац. Што јесте, јесте. Звезда нисам, али сам велики професионалац“, говорила је Неда.

„Почела је да ради у време када и, тада млади глумци али са искуством, Бата Живојиновић, Милена Дравић и нарочито Љубиша Самарџић. Она је радила са њима и остала је читавог живота у тој филмској репрезентацији која на најбољи начин представља југословенску и нашу кинематографију. Једног дана када се буде писала нова историја филма, поглавље о Неди Арнерић биће  једно од изузетно важних поглавља“, сигуран је Радослав Зеленовић,  управник Аудио-визуелног архива САНУ.

„Ево сад смо се Неда и ја вратили пре шест дана, са скијања и правили планове за март, правили планове где ћемо на лето. Страшно. Ретко добра особа и једна од последњих звезда код нас“, каже Недин колега Иван Клеменц.

Од 12. године, живот Неде Арнерић је попут филмске траке. Смењивале су се улоге, награде, понуде из иностранства. На врхунцу каријере, Неда је одлучила да остане овде.

Снима Сутјеску, Ужичку републику, Рад на одређено време, Халоа - празник курви, за коју добија „Златну арену“. Награду за животно дело „Павле Вуисић“ добила је 2010. године, осам година касније награду „Београдски победник“ за изузетан допринос филмској уметности. Неда Арнерић је остварила више од 150 улога на филму, телевизији и у позоришту, којем је остала верна до краја.

„У комаду Гвоздени живот у Београдском драмском позоришту 2005. године играле смо мајку и ћерку и касније смо се у приватном и пословном животу звале мама и ћеро, пошто смо, изградиле један диван однос. Увек је била изузетна, шмекерка, лафица и пре свега једна мудра дама“, наглашава Милица Зарић.

„Заборављала је сваког тренутка све оно што је пре тога урадила, да је направила толико дивних улога, да је добила толико великих награда. Увек се осећала као на самом почетку. А заправо, била је не само добра глумица него је била и изванредан човек“, истиче Феђа Стојановић.

Увек запитана да ли би јој живот био другачији да су је пустили да одраста са вршњацима, Неда Арнерић кроз живот је корачала храбро. А онда ју је туга савладала. Памтићемо је као јединствену и заувек младу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво