Шведски амбасадор о Светој Луцији: Девојка у белом са круном од горућих свећа

Света Луција је шведски празник који се прославља када ноћи постану најтамније, а зиме најхладније и обележава светлост у дугим зимским ноћима. Представљена је као девојка обучена у белу хаљину са свиленим црвеним појасом око струка и круном од горућих свећа на глави. Због тога је и зову - светлоноша, она која уноси топлину и наду у домове.

У жељи да Београду представи чаролију шведског зимског празника, амбасада Шведске је организовала дигитални приказ прославе празника Света Луција на фасади зграде Скупштине града Београда.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, амбасадор Шведске у Србији Њ.Е. Јан Лундин, објаснио је шта швеђанима представља празник Света Луција.

„Сваке године,13. децембра, Швеђани обележавају процесију Луције, у школама или црквама. Данас је то мање црквени празник, више је празнични празник. Обично је једна лепа девојка напред, као Луција, са децом која певају песме. Једу се колачи, 'луцијине мачке', то је традиција из 19. века, колачи су са шафраном, жути су. Жута боја је симбол светлости у мрачно доба. Пије се безалкохолно кувано о вино. Млади у Шведској мање пију“, истакао је амбасадор.

Такође додаје, да је то стари празник који има корене у средњевековном друштву,чак и паганском друштву који се звао „лусе“, а онда су дошли хришћани, негде пре хиљаду година и претворили то у хришћански празник помоћу светца Луција, из четвртог века.

„Традиција је изазов у сваком друштву, шта додати, губи се религиозни елемент који је преовладавао у 18. и 19. веку. За нас је врло битна традиција, јер без традиције се губи идентитет, а то не жели ниједан народ. Ми славимо Луцију, ми извозимо Луцију, што раде амбасаде у целом свету, као што је било у Београду. У Србији имате славу која је још старија традиција. Луција је веома специфична што се светаца тиче. На југу Шведске, у новембру месецу имамо Светог Мартина, када се једе гуска“, објаснио је амбасадор Шведске у Србији.

Србија и Шведска имају дипломатску сарадњу већ 100 година.

„Имамо веома добре односе, а као добар пример тога је начин на који нам је у сусрет изашао град Београд. И моја велика захвалност градоначелнику Радојчићу. Око 130.000 Швеђана је српског порекла“, рекао је амбасадор.

Шта је највећи изазов нашим људима који оду у Шведску да живе?

„Језик је увек изазов, мада не бих преувеличавао изазове. Швеђани су другачији, протестанске су културе и нису отворени као људи у Србији. Девојке су овде лепе и паметне, а ја сам био лака жртва“, рекао је амбасадпр Шведске у Србији Њ.Е. Јан Лундин. 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 14. дец 2019, 15:41) - DAN [нерегистровани]

Odgovor

Sveti Martin je i kod nas kao Martin (Mrtin) dan kao što je kod svih starohrišćanskih svetaca !!

(четвртак, 12. дец 2019, 16:42) - Queen [нерегистровани]

Sveta Lucia

Sveta Lucia je svetica kako katolika tako i pravoslavaca. Ona je bila devojka iz Sirakuze, a njeno telo se nalazi u Veneciji odmah pored stanice Sveta Lucia. Sigurno su je mnogi videli i ne znajuci ko je. Svetaca ima puno, ali je ona velika svetica katolika. Mogla bi da bude uzor celom svetu.

(четвртак, 12. дец 2019, 13:23) - anonymous [нерегистровани]

rrr

Vaša ekselencijo,
svaka čast na izvanrednom srpskom jeziku. Za poštovanje !!! Neću ulaziti u razloge Vašeg poznavanja istog :)