Шест ствари које треба да знате о „леденом изазову“

Преминуо је Пит Фрејтс, једно од најпрепознатљивијих лица кампање „ледени изазов“ (Ice Bucket Challenge), сензације која је 2014. године преплавила интернет и прикупила више од 220 милиона долара за истраживање амиотрофичне латералне склерозе (АЛС).

Амиотрофична латерална склероза (АЛС), познатија као „Лу Герингова болест“, названа по славном играчу бејзбола коме је дијагностикована 1939. године, тешка је и најчешће смртоносна неуролошка болест, која захвата готово све мишиће тела, те оболелог на крају оставља потпуно непокретног, али и сасвим свесног свог стања.

И Пит Фрејтс је био бејзбол играч. Имао је 27 година када је повредио зглоб на утакмици и тада је сазнао да болује од ове неизлечиве болести.

Није клонуо духом, већ је покушао да подигне свест о овој болести, али и да прикупи новац за изучавање и проналажење лека, па је тако и настао чувени „ледени изазов“.

Исте године када је сазнао да болује од АЛС-а Пит се оженио, а две године касније добио је и ћерку.

Око 17 милиона људи из целог света учетвовало је у овом изазову. У кофи је требало да буде најмање једна четвртина леда. Једини начин да се докаже учешће је видео-снимак који ће бити објављен на друштвеним мрежама.

Они који се полију кофом ледене воде имају право да позову троје људи да се у следећа 24 сата и сами полију или да донирају новац. Или и једно и друго.

Многе јавне личности, глумаци, политичари и спортисти, нису одолели овом забавном, а уједно и хуманом изазову. Леденом водом су се полили и некадашњи председник Сједињених Држава, Џорџ Буш млађи, и садашњи председник, Доналд Трамп.

Иако је мотивација за поливање водом код многих учесника била дискутабилна, и мада су многи ову акцију назвали неукусним циркусом, то је донело тридесет пута више новца за истраживање АЛС-а.

Поливање леденом водом у хуманитарне сврхе стигло је и до Србије у којој у сваком тренутку има око 150 пацијената оболелих од ове тешке болести.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво